zdjęcie sernika na talerzu

Sernik wiśniowo-śmietankowy

Propozycja dla niechętnych pieczeniu. Sernik na zimno. Ale jaki sernik! Na kakaowych herbatnikach masa mocno wiśniowo – serowa, zwieńczona warstwą niezastąpionej bitej śmietany. „Wisienką” na tym serniku jest pierzynka z czekolady.

Czas przygotowania  40 min
Składniki na masę serowo-wiśniową:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g śmietany 18%
  • 600 g wiśni świeżych (z kompotu lub mrożonych)
Składniki na masę śmietankową:
  • 660 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 60 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo :
  • 1 paczka herbatników kakaowych
  • czekolada mleczna lub deserowa
Wykonanie:

Na początku przygotowujemy wiśnie. Drylujemy je (pozbywamy się pestek) i blendujemy na gładką masę.

Do miski przerzucamy ser z wiaderka, dodajemy śmietanę 18%, cukier puder i miksujemy na gładką masę. Następnie powoli wlewamy zblendowane wiśnie, które dokładnie mieszamy z masą serową. W szklance rozrabiamy 3 łyżki żelatyny w 80 ml wrzątku. Gdy się rozpuści, dodajemy łyżeczkę masy serowej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do masy serowej, miksując wszystko dokładnie.

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód po całej  powierzchni wykładamy herbatniki. Do tak przygotowanej foremki przekładamy wcześniej przyszykowaną masę serową, rozprowadzając ją po całej powierzchni blaszki. A wierzch ładnie równamy. Foremkę wkładamy do lodówki na około 20 min, by masą lekko stężała.

zdjęcie sernika na dwóch zdjęciach

W misce ubijamy śmietankę kremówkę, a gdy zacznie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno, ponieważ będziemy dodawać żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobione w 60 ml wrzątku). Żelatyna musi być wystudzona, inaczej bita śmietana zwarzy się! Dodajemy ją do bitej śmietany małym strumieniem, cały czas mieszając mikserem. Jeżeli zrezygnujemy z żelatyny dodajemy fixy do śmietany, ubijając śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch masy serowej, rozprowadzając ją po całej powierzchni.

Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę mleczną lub deserową, albo….? No właśnie …. Mogą Państwo sami wybrać czym ozdobić ciasto i jak nadać mu niepowtarzalny smak!

Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godzin, wtedy masy dobrze zastygną, a herbatniki zmiękną.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila
4 lat temu

Pięknie wygląda 🙂 Sernik z wiśniami to coś dla mnie 🙂