Ciasto przygotowane ze smacznych polskich truskawek. Na spodzie z herbatników porcja lekkiej masy serowo – truskawkowej. A wierzch to truskawki w towarzystwie galaretki. Ciasto aromatyczne i łatwe w przygotowaniu momentalnie znika z talerzy.
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serowo – truskawkową:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 1 kg truskawek
- 300 g śmietany 18%
- 100 g cukru pudru
- 3 galaretki truskawkowe
- 300 ml wrzątku do galaretki
Składniki na galaretkę:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 l wrzątku do galaretek
Dodatkowo:
- 300 g truskawek do dekoracji
- 250 g herbatników kakaowych
Wykonanie:
Masa serowo – truskawkowa
Galaretki rozrabiamy we wrzątku, dokładnie mieszając by się rozpuściły. Do miski przekładamy ser twarogowy, cukier puder, śmietanę i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie w oddzielnej misce blendujemy truskawki i dodajemy do nich rozrobioną galaretkę. Wszystko dobrze miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę truskawkową dodajemy powoli strumieniem do masy serowej. Wszystko dobrze mieszając mikserem, do dokładnego połączenia się masy truskawkowej z masą serową.
Blaszkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia i układamy po całej powierzchni herbatniki kakaowe. Na to wylewamy masę serową, a w razie potrzeby rozprowadzamy ją równomiernie. Blaszkę wkładamy do lodówki, do zastygnięcia masy serowej.
Galaretka truskawkowa
W 1 l wrzątku rozrabiamy dwie galaretki truskawkowe i zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy masa serowa zastygnie układamy na niej, pokrojone w plasterki truskawki, które zalewamy galaretką zimną i lekko tężejącą, ale cały czas płynną.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godz. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Przepis video
Na zimno sernik smakuje najlepiej!