Prosty przepis na sernik „Snikers”, który przygotujemy bez pieczenia. Warstwa serowo – czekoladowa i serowo – orzechowa na warstwie krakersów. Nie tylko wyglądem, ale i smakiem nawiązuje do znanych batoników. Ciasto proste do zrobienia i delektowania się znanym – nieznanym smakiem.
Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę serowo – czekoladową:
- 600 g twarogu półtłustego
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 100 g masła lub margaryny
- 150 g czekolady mlecznej lub deserowej
Składniki na masę serowo – orzechową:
- 600 g twarogu półtłustego
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 50 g masła lub margaryny
- 150 masła orzechowego
Dodatkowo:
- 1 paczka krakersów
- 200 g orzeszków ziemnych
- 400 g masy krówkowej (kajmakowej)
- 50 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 2 łyżki mleka (do polewy czekoladowej)
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy blaszkę o rozmiarach 24 x 38 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód blaszki, po całej powierzchni wykładamy krakersy.
Teraz przygotujemy masą serowo – czekoladową. Twaróg musimy zmielić dwa razy w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie do twarogu dodajemy cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wszystko miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy masę serową, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania (aż wyjdą bąbelki pary z masy), a potem gotujemy jeszcze kilka minut. Taką masę, jeszcze gorącą, wykładamy do wcześniej przygotowanej blaszki z krakersami. Masę serową równomiernie rozkładamy po całej powierzchni, a górę ładnie równamy.
Blaszkę znowu na chwilkę odstawiamy, a my zajmujemy się przygotowaniem drugiej masy serowej. Tym razy masy o smaku orzechowym.
Tak jak wcześniej twaróg mielimy dwa razy, w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Następnie do twarogu dodajemy cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz masło orzechowe i wszystko miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy masę serową cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania (aż wyjdą bąbelki pary z masy), a potem gotujemy jeszcze kilka minut. Taką masę, jeszcze gorącą wykładamy do blaszki na poprzednio wyłożoną masę serowo – czekoladową. Równomiernie rozkładamy po całej powierzchni, a górę ładnie równamy.
Wkładamy do lodówki na około 30 min. Gdy masy się chłodzą, my zajmujemy się orzeszkami ziemnymi. Orzeszki ziemne dajemy na patelnie i prażymy przez około 10 min, aż ładnie zmienią kolor na ciemniejszy. Następnie studzimy.
Po około 30 min wyciągamy blaszkę z lodówki. Wierzch sernika smarujemy masą krówkową (kajmakową) i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi. Całość polewamy czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej, biorąc trochę czekolady na łyżkę i ruchami posuwistymi polewamy wierzch ciasta.
Takie ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Przepis video