zdjęcie ciasta z orzechami

Sernik „Snikers” bez pieczenia

Prosty przepis na sernik „Snikers”, który przygotujemy bez pieczenia. Warstwa serowo – czekoladowa i serowo – orzechowa na warstwie krakersów. Nie tylko wyglądem, ale i smakiem nawiązuje do znanych batoników. Ciasto proste do zrobienia i delektowania się znanym – nieznanym smakiem.

Czas przygotowania 40 min

Składniki na masę serowo – czekoladową:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła lub margaryny
  • 150 g czekolady mlecznej lub deserowej

Składniki na masę serowo – orzechową:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła lub margaryny
  • 150 masła orzechowego

Dodatkowo:

  • 1 paczka krakersów
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 400 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • 50 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 2 łyżki mleka (do polewy czekoladowej)

 Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy blaszkę o rozmiarach 24 x 38 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód blaszki, po całej powierzchni wykładamy krakersy.

Teraz przygotujemy masą serowo – czekoladową. Twaróg musimy zmielić dwa razy w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie do twarogu dodajemy cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wszystko miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy masę serową, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania (aż wyjdą bąbelki pary z masy), a potem gotujemy jeszcze kilka minut. Taką masę, jeszcze gorącą, wykładamy do wcześniej przygotowanej blaszki z krakersami. Masę serową równomiernie rozkładamy po całej powierzchni, a górę ładnie równamy.

Blaszkę znowu na chwilkę odstawiamy, a my zajmujemy się przygotowaniem drugiej masy serowej. Tym razy masy o smaku orzechowym.

Tak jak wcześniej twaróg mielimy dwa razy, w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Następnie do twarogu dodajemy cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz masło orzechowe i wszystko miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy masę serową cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania (aż wyjdą bąbelki pary z masy), a potem gotujemy jeszcze kilka minut. Taką masę, jeszcze gorącą wykładamy do blaszki na poprzednio wyłożoną masę serowo – czekoladową. Równomiernie rozkładamy po całej powierzchni, a górę ładnie równamy.

Wkładamy do lodówki na około 30 min. Gdy masy się chłodzą, my zajmujemy się orzeszkami ziemnymi. Orzeszki ziemne dajemy na patelnie i prażymy przez około 10 min, aż ładnie zmienią kolor na ciemniejszy. Następnie studzimy.

Po około 30 min wyciągamy blaszkę z lodówki. Wierzch sernika smarujemy masą krówkową (kajmakową) i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi.  Całość polewamy czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej, biorąc trochę czekolady na łyżkę i ruchami posuwistymi polewamy wierzch ciasta.

Takie ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze