Z jednej strony smak sernika z drugiej słonecznika. Co wybrać? Proponuję połączyć smaki i uzyskać jeden nieziemski smak. Ciasto prosto się robi, z gwarancją, że się uda, pomimo, że to sernik. Ale wart jest polecenia.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
- 400 g słonecznika łuskanego
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 czekolady mleczne (200 g)
- około 6 łyżek mleka
- 50 g słonecznika łuskanego
Dodatkowo:
- około 40 szt. herbatników maślanych
Wykonanie:
Blaszka i spód ciasta
Na początku przygotowujemy foremkę o wymiarach 24-38 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na spód wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, żeby przykryły cały spód blaszki.
Masa serowa
Słonecznik wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zarumienienia, około 10 min, cały czas mieszając. Musimy cały czas mieszać, żeby słonecznik się nie przypalił. Uprażony słonecznik przesypujemy do innego naczynia i studzimy.
Następnie przekładamy słonecznik do malaksera, blendera lub innego urządzenia do siekania, rozdrabniania i mielimy na pastę. Co jakiś czas musimy ściągnąć ze ścianek masę, żeby równomiernie słonecznik się zmielił (u mnie mielenie zajęło około 15 min. To znaczy cała operacja mielenia wraz z: potrząsaniem blendera, otwieraniem, żeby zdjąć masę ze ścianek, mieszaniem. Ale czas blendowania zależy w dużym stopniu od urządzenia, jakim będziemy mielić). Po zmieleniu słonecznika masa powinna być lekko klejąca.
Do miseczki wysypujemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Ostawiamy na kilka minut, a następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia, ale co jakiś czas mieszamy, żeby żelatyna się nie zbryliła.
Do miski dajmy śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną i ubijamy na sztywno.
Do drugiej miski przekładamy ser twarogowy z wiaderka, cukier puder i bitą śmietanę, którą wcześniej przygotowaliśmy. Mikserem wszystkie składni dobrze mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy pastę słonecznikową partiami i wszystko miksujemy na gładką masę.
Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy odkładamy na chwilę mikser. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy i mieszamy dokładnie. Następnie małym strumieniem żelatynę wlewamy do masy i mikserem dokładnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki na spód z herbatników. Masę ładnie równamy i kładziemy na nią warstwę z herbatników. Foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowywania polewy czekoladowej.
Polewa czekoladowa
Do rondelka lub garnka wlewamy wodę, na to nakładamy miseczkę szklaną tak, żeby miseczka nie stykała się z wodą i gotujemy. W międzyczasie do miseczki dajemy czekoladę mleczną oraz mleko i czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Co jakiś czas mieszamy. Polewę z ściągamy z gazu razem z rondelkiem. Do polewy dodajemy prażony słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną gorącą polewę rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego!
Przepis video