Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Ciasto jednoczące fanów sernika jak i fanów piernika. Oba ciasta niesamowite i pyszne, ale jakże różne. A może by tak połączyć oba ciasta? I wyszło rewelacyjnie. Aromatyczny, korzenny spód i kremowa masa serowa. Fenomenalne ciasto, nie tylko na święta.

Składniki na ciasto kruche piernikowe:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 40 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
  • 1,5 kg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 3 jajka
  • 4 białka jaj z ciasta kruchego
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:
Ciasto kruche

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, aż wstępnie się połączą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 120 min. Ciasto możemy zrobić dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.

Po tym czasie foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto kruche z zamrażalnika i dzielimy na dwie części. Jedną połowę odkładamy z powrotem do zamrażalnika. Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce, o grubych oczkach, na spód foremki. Następnie ciasto rozkładamy po całej foremce i ugniatamy dłońmi, żeby powstał spód ciasta.

Sernik piernikowy

Masa serowa

Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy cukier puder. Po chwili, ciągle ucierając, dodajemy żółtka. Dodajemy budyń waniliowy i wszystko ucieramy mikserem. Na końcu dodajemy twaróg, który wcześniej mielimy 2-3 razy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do zmieników. Wszystko ucieramy na puszystą masę. Na koniec jeszcze dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny. Na chwilkę odstawiamy miskę z masą. W drugiej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę. Odkładamy mikser. Ubitą pianę delikatnie dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy już szpatułką lub łyżką.




Składamy ciasto

Tak przygotowaną masę serową przekładamy do foremki, na wcześniej przygotowany spód z ciasta. Masę serową rozkładamy po całej foremce, a wierzch ładnie równamy. Na wierzch ciasta ścieramy drugą połowę ciasta kruchego (wyciągniętego z lodówki), również na tarce o grubych oczkach.

Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (używając grzałki góra, dół) i pieczemy około 60 min.

Po upieczeniu sernik zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku i kolejne 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Po wystudzeniu przed podaniem sernik posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Zdrowomaniak
1 miesiąc temu

Zastanawiałem się, czy upiec na święta sernik i makowiec i zobaczyłem Twój przepis i stwierdziłem, że zrobię 2 w 1. Mniej roboty. Wygląda przepysznie. I na pewno tak smakuje. 🙂

Agata
Agata
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Zdrowomaniak

Ale w tym cieście nie ma maku🤔