Mamy ochotę na sernik, ale nie mamy ochoty piec go tak długo. Oto przepis na przepyszny sernik na zimno. Bez pieczenia, więc robi się go szybko, ale fajne jest to, że przygotowuje się go z serków homogenizowanych o smaku biszkoptowym. Dodatkowo smak podbijają herbatniki jako podstawa i zmiksowane, jako element masy.
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
- 1080 g serka homogenizowanego o smaku biszkoptowym (ja użyłam 8 opakowań serków homogenizowanych „Danio”)
- 400 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny (30 g)
- 100 ml wrzątku do żelatyny
- 80 g biszkoptów
Dodatkowo:
- około 24 sztuk okrągłych biszkoptów
- 50 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Kilka przygotowań
Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po całej powierzchni biszkopty. Biszkopty są okrągłe i tworzą się między nimi przerwy. Oczywiście nie martwimy się tym, tak ma być.
80 g biszkoptów mielimy blenderem z funkcją do siekania na pył. Możemy użyć innego urządzenia lub ręcznie pokruszyć biszkopty.
Do miseczki dajemy 4 łyżki żelatyny i zalewamy wrzątkiem. Żelatynę zostawiamy na kilka minut, żeby napęczniała. Następnie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Żelatynę zostawiamy do wystudzenia.
Masa serowa z serków homogenizowanych
Do miseczki dajemy śmietankę kremówkę i ubijamy. Gdy zacznie robić się sztywna dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Śmietankę nie musimy ubijać na sztywno, wystarczy jak będzie ubita na pół sztywno.
Do drugiej miseczki dajemy serki homogenizowane. Miksując je, stopniowo dodajemy ubitą śmietankę kremówkę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy zmielone biszkopty i chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy małym strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Masę dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się dokładnie rozprowadziła po masie.
Masę przelewamy na biszkopty do wcześniej przygotowanej foremki. Równomiernie ją rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a górę równamy.
Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę mleczną. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Przepis video