zdjęcie sernika krówka w tle róże

Sernik krówka na zimno

Bardzo pyszny kremowy sernik na zimno. Wystarczy kilka minut i można wyczarować ten bajeczny serniczek, o smaku krówkowym. A jak można to zrobić? Oczywiście w naszym przepisie, na który serdecznie zapraszam.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 18%
  • 400 g masy krówkowej kajmak
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na spód ciasta :
  • 2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)
  • 400 g masy krówkowej kajmak
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 czekolady mleczne (200 g)
  • 4-6 łyżek mleka
Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód po całej powierzchni wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, by pokryły cały spód foremki. Następnie na nie wykładamy masę krówkową kajmak i rozprowadzamy równo po całej powierzchni herbatników. Masę krówkową przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych. Blaszkę odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Masa serowa

Do miski przerzucamy z wiaderka ser, dodajemy serek mascarpone, śmietanę 18%, i wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy masę krówkową kajmak i wszystko dokładnie jeszcze raz miksujemy. Na koniec dodajemy małym strumieniem wystudzoną żelatynę (wcześniej rozrobiliśmy 3 łyżki żelatyny w 80 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia).

I tak przygotowaną masę serową wykładamy do wcześniej przygotowanej blaszki na herbatniki. Masę wykładamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równając. Masę serową przykrywamy następną warstwą herbatników.

zdjęcie sernika krówka w tle róże

Polewa czekoladowa

Do szklanej miseczki dajemy 2 czekolady mleczne, najlepiej połamać na małe kawałki i dodajemy 4 – 6 łyżek mleka. Miseczkę wstawiamy do garnka z wodą, tak żeby miseczka była tuż nad wodą i włączamy gaz. Czekoladę co jakiś czas mieszamy. Gdy czekolada będzie za gęsta dodajemy więcej mleka. Po rozpuszczeniu czekolady jeszcze gorącą polewamy górę ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni.

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godz.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze