zdjęcie sernika

Sernik królewski

Skoro królewski to naprawdę smaczny. Całkiem łatwy w przygotowaniu, dzięki czemu ze zwykłego sera wyczarują Państwo królewski smak.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2 kg twarogu
  • 200 g masła
  • 6 jaj
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g bez cukru)
  • 100 g rodzynek
  • Kilka kropel aromatu waniliowego

Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy razem i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę czasu.

Twaróg mielimy dwa razy przez praskę do ziemniaków (lub inny odpowiedni sprzęt).

W misce ucieramy margarynę (lub masło) na puszystą masę. Dodajemy 250 g cukru oraz cukier waniliowy, kilka kropel olejku waniliowego i dalej ucieramy.  Następnie do masy dodajemy po kolei po 1 żółtku, i dalej ucieramy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Teraz do masy dodajemy twaróg, który mieszamy już ręcznie łyżką (lub innym narzędziem) z pozostałymi składnikami masy. Robimy to ręcznie, żeby nie napowietrzyć masy serowej. W ten sposób podczas studzenia (po upieczeniu) w piekarniku nie opadnie. Następnie ubijamy białka i porcjami dojemy do masy serowej i delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy rodzynki.

Wyjmujemy z zamrażalnika jedną połowę ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby ciasto przykryło cały spód.  Na to wykładamy masę serową i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.  Masę serową przykrywam drugim kawałkiem ciasta kruchego, które również ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak aby ładnie przykrył całą powierzchnię.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez około  50-60 min.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto przez 10 min w zamkniętym piekarniku, a następnie przez 10 min przy lekko uchylonym piekarniku i 30 min przy otwartym piekarniku. Sposób ten nie pozwoli naszemu sernikowi opaść za dużo.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze