sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Spód Brownie, góra sernik z kokosem czyli połączenie zapowiadające same przyjemności smakowe. Na koniec odrobina frużeliny i chyba nie trzeba mówić nic więcej.

Czas przygotowania 1 godz. 45 min

Składniki na ciasto:

  • 140 g masła lub margaryny
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 90 g mąki pszennej

Składniki na masę serową:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego
  • 120 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 300 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń wanilinowy (40 g)

Dodatkowo:

  • 1 puszka frużeliny wiśniowej (320 g)

Wykonanie:

Masło z czekoladą roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy jajka, następnie dodajemy cukier. Po minucie dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę,  mieszając mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i dalej mieszamy mikserem do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy naszą masę, równomiernie rozkładając po całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 160°C przez 10 min. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy około 10 min. Wtedy ciasto ładnie nam stwardnieje i będziemy mogli wylać na nią masę.

Gdy ciasto włożyliśmy do piekarnika, mamy chwilkę czasu i  przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy masło lub margarynę i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier, a po chwili żółtka jaj i wszystko dobrze mieszamy. Teraz dodajemy śmietanę oraz budyń wanilinowy i dalej mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy porcjami twaróg, który wcześniej mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praską 2 razy. Mieszamy wszystko łyżką i nie używamy do tego miksera, ponieważ napowietrzymy ser i podczas pieczenia nadmiernie sernik  urośnie, a później opadnie. Przyszedł czas na wiórki kokosowe. Dodajemy porcjami, żeby łatwiej było nam mieszać ,ponieważ masa jest dosyć gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek jaj i również łyżką mieszamy z naszą masą serowa. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz wcześniej przygotowany placek ,rozkładając po całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 min, aż do zarumienienia się góry. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przez 10 min przy zamkniętym piekarniku, a następnie przez 10 min przy lekko uchylonym piekarniku i 30 min przy otwartym piekarniku.

Podajemy z frużeliną wiśniową lub truskawkową.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze