zdjęcie sernika

Sernik kokosowy na zimno

Lekki i delikatny. To zwięzłe określenie tego pysznego sernika. Spód z kakaowych ciasteczek i esencjonalna masa ze śmietanki, podkręcona smakiem serka mascarpone i mleka kokosowego. Na sam widok usta szeroko się uśmiechają.

Czas przygotowania 40 min

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 140 g masła lub margaryny
  • 40 g wiórków kokosowych

Składniki na masę serową:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 160 g cukru pudru
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 50 g  żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1 czekolada mleczna lub deserowa (100 g)
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło w rondelku. W misce kruszymy herbatniki bardzo drobno i dodajemy do nich wiórki kokosowe, następnie rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie po całej powierzchni, ugniatamy łyżką lub dłońmi. Foremkę wkładamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę (wyjętą bezpośrednio z lodówki) ubijamy na półsztywno. Teraz dodajemy jogurt i dalej miksujemy, a gdy wszystko dobrze wymieszamy dodajemy serek mascarpone i  miksujemy do momentu, aż nie będzie grudek. Następnie dodajemy mleczko kokosowe chwile mieszamy i cukier puder, wiórki kokosowe i miksujemy. Na koniec dodajemy rozrobioną, przestudzoną żelatynę i miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się połączyło. Taką masę wylewamy do blaszki, na wcześniej przygotowany spód. Masa sama ładnie rozłoży się po całej powierzchni blaszki. Blaszkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dekorujemy polewą czekoladową (jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem). Łyżeczkę zamaczamy w czekoladzie i cienkim strumieniem robimy kreseczki po całym cieście.

Smacznego!

 




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Renata
Renata
1 rok temu
  • a co zrobic z 400 ml mleczkiem kokosowym ,ktory jest w przepisie
Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Renata

Mleczko kokosowe dodajemy po dodaniu serka mascarpone. W przepisie tego zabrakło, ale już poprawiałam i jest wszystko ok! Pozdrawiam serdecznie.