Całkiem inna wersja sernika. Różnorodny wierzch zaskakuje i za każdym kęsem zaprasza do następnego ugryzienia.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Warstwa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 150 g margaryny
- 6 jaj
- 1 szk. cukru
- 3 łyżki kaszy manny
Ciasto:
- 150 g cukru
- 250 g margaryny
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka, margarynę, cukier i kaszę manną miksujemy ze sobą. Na koniec dodajemy ser biały i mieszając łyżką drewnianą wszystko razem łączymy.
Blaszkę wykładamy pergaminem i wylewamy na spód masę serową.
Cukier ucieramy z margaryną, dodajemy żółtka, olej, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem mieszamy wszystko ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dzielimy je na 3 części:
- do pierwszej dodajemy 400 g wiórków kokosowych
- do drugiej dodajemy 70 g orzechów włoskich posiekanych
- do trzeciej dodajemy 2 łyżeczki kakao
Na wylaną masę serową łyżeczką wykładamy naprzemiennie nasze 3 wersje ciasta.
Pieczemy 45 min, w nagrzanym piekarniku do 180°C
Smacznego!
Przepis video