zdjęcie sernika

Sernik kleks

Całkiem inna wersja sernika. Różnorodny wierzch zaskakuje i za każdym kęsem zaprasza do następnego ugryzienia.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Warstwa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 150 g margaryny
  • 6 jaj
  • 1 szk. cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
Ciasto:
  • 150 g cukru
  • 250 g margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Jajka, margarynę, cukier i kaszę manną miksujemy ze sobą. Na koniec dodajemy ser biały i mieszając łyżką drewnianą wszystko razem łączymy.

Blaszkę wykładamy pergaminem i wylewamy na spód masę serową.

Cukier ucieramy z margaryną, dodajemy żółtka, olej, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem mieszamy wszystko ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dzielimy je na 3 części:

  • do pierwszej dodajemy 400 g wiórków kokosowych
  • do drugiej dodajemy 70 g orzechów włoskich posiekanych
  • do trzeciej dodajemy 2 łyżeczki kakao

Na wylaną masę serową łyżeczką wykładamy naprzemiennie nasze 3 wersje ciasta.

Pieczemy 45 min, w nagrzanym piekarniku do 180°C

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze