Trzy elementy połączone ze sobą stworzyły niesamowite ciasto. Połączenie sernika z kawą i likierem amaretto skusi licznych amatorów słodyczy. Trzy składniki odrobina cierpliwości i na efekty nie trzeba długo czekać. A efekty w postaci znikających kawałków ciasta mówią same za siebie.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 140 g cukru pudru
- 100 ml likieru amaretto
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml wody przegotowanej
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- 20 herbatników kakaowych na spód
- 4 herbatniki kakaowe do posypania
- kawa sypana
Wykonanie:
Na początek przygotowujemy sobie blaszkę na ciasto o wymiarach 24×36 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki kakaowe tak, żeby szczelnie pokryły cały spód.
W drugiej kolejności przygotowujemy kawę. Do miseczki dajemy około 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (około, ponieważ każda kawa jest inna o innej intensywności).
Teraz do miski dajemy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do drugiej miski dajemy twaróg sernikowy z wiaderka, cukier puder, bita śmietanę, którą wcześniej ubiliśmy i kakao. Wszystko mikserem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy rozrobioną wcześniej kawę rozpuszczalną. Kawę dolewamy małym strumieniem, miksujemy i próbujemy, czy intensywność jest dla nas zadowalająca. Teraz dodajemy likier amaretto. Tutaj również dolewamy i próbujemy, czy intensywność alkoholu nam wystarczy. Zamiast likieru amaretto możemy również dodać rum lub inny alkohol.
Na koniec rozrabiamy żelatynę we wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Pamiętajmy, że podczas studzenia żelatyny musimy ją co jakiś czas przemieszać, ponieważ się z bryluje. Wystudzoną żelatynę przelewamy do naszej masy i dokładnie wszystko miksujemy.
Tak przygotowaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki z herbatnikami i rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, wierzch ładnie równamy.
Wierzch ciasta obsypujemy 4 drobno pokruszonymi herbatnikami i oraz kawą sypaną przez sitko.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną i będą stanowić całość z ciastem.
Smacznego!
Przepis video