zdjęcie sernik a obok konwalie

Sernik Izaura

Ciasto znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. I właśnie na cześć tego serialu został wymyślony ten sernik. Jest to połączenie ciasta czekoladowego, przypominające trochę murzynka z wilgotną i  kremową masą serową, która sprawia, że chce się więcej, więcej i więcej…  Zapraszam na przepis.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 220 g mąki tortowej (1,5 szklanki)
  • 350 g cukru (1,5 szklanki)
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 30 g kakao (3 płaskie łyżki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka (0,5 szklanki)
  • 1 paczuszka cukru wanilinowego (16 g)
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 350 g cukru (1,5 szklanki)
  • 150 g masła lub margaryny
  • 60 g mąki pszennej tortowej (4 łyżki)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
Składniki na polewę czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
  • 5 łyżek mleka
  • wiórki kokosowe do posypania




Wykonanie:

W garnku, na małym gazie, rozpuszczamy margarynę, następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mleko, kakao i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Kiedy masa ciemna wystygnie (powinna lekko zgęstnieć) dodajemy żółtka i miksujemy powoli. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, ucierając mikserem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy mieszając szpatułką lub łyżką. Z masy odbieramy 3 łyżki do miseczki i zostawiamy na później.

Foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia i na spód wylewamy masę czekoladową. Wierzch ładnie równamy i blaszkę odstawiamy.

Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, nadal ucierając dodajemy cukier. Po chwili dodajemy żółtka i ucieramy, dodajemy budyń waniliowy i nadal ucieramy. Kolej na mąkę i ser z wiaderka. Mieszamy mikserem ucierając na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej mieszając już szpatułką lub łyżką.

Masę serową wykładamy łyżką, małymi porcjami na masę czekoladową. Róbmy to dosyć szybko, ponieważ masa czekoladowa jest dosyć rzadka i żeby nie została wypchnięta musimy szybko pokryć całą powierzchnię masą serową. Po wyłożeniu całej masy serowej wierzch ładnie równamy. Bierzemy  miseczkę z odłożonymi 3 łyżkami masy czekoladowej i łyżką delikatnie rozprowadzamy masę z góry, robiąc „maziaje”.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (używając grzałki góra, dół) i pieczemy około 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku i kolejne 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Jak ciasto wystygnie robimy polewę (rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem) i jeszcze ciepłą polewamy górę ciasta. Wierzch sernika posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Ciasto wyszło strasznie słodkie, mimo użycia gorzkiej czekolady do polewy. Czy do masy serowej można dodać mniej cukru?

Ela
Ela
3 lat temu

Do sera zapomnialam dodac bialek;) ciekawe co z tego wyjdzie 😉

Iwona
Iwona
2 lat temu

Witam, ciasto w piecu, ja z kolei nie dałam mąki do masy serowej bo na filmiku nie było a ja to tak z filmikiem sobie robiłam

Ewelina
Ewelina
5 miesięcy temu

Za każdym razem wychodzi mi lekki zakalec z ciasta, czy to wina sera? Co zrobić/dodać żeby nie był taki mokry?