Ciasto znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. I właśnie na cześć tego serialu został wymyślony ten sernik. Jest to połączenie ciasta czekoladowego, przypominające trochę murzynka z wilgotną i kremową masą serową, która sprawia, że chce się więcej, więcej i więcej… Zapraszam na przepis.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 220 g mąki tortowej (1,5 szklanki)
- 350 g cukru (1,5 szklanki)
- 200 g margaryny
- 4 jajka
- 30 g kakao (3 płaskie łyżki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka (0,5 szklanki)
- 1 paczuszka cukru wanilinowego (16 g)
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 5 jajek
- 350 g cukru (1,5 szklanki)
- 150 g masła lub margaryny
- 60 g mąki pszennej tortowej (4 łyżki)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
Składniki na polewę czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
- 5 łyżek mleka
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
W garnku, na małym gazie, rozpuszczamy margarynę, następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mleko, kakao i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Kiedy masa ciemna wystygnie (powinna lekko zgęstnieć) dodajemy żółtka i miksujemy powoli. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, ucierając mikserem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy mieszając szpatułką lub łyżką. Z masy odbieramy 3 łyżki do miseczki i zostawiamy na później.
Foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia i na spód wylewamy masę czekoladową. Wierzch ładnie równamy i blaszkę odstawiamy.
Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, nadal ucierając dodajemy cukier. Po chwili dodajemy żółtka i ucieramy, dodajemy budyń waniliowy i nadal ucieramy. Kolej na mąkę i ser z wiaderka. Mieszamy mikserem ucierając na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej mieszając już szpatułką lub łyżką.
Masę serową wykładamy łyżką, małymi porcjami na masę czekoladową. Róbmy to dosyć szybko, ponieważ masa czekoladowa jest dosyć rzadka i żeby nie została wypchnięta musimy szybko pokryć całą powierzchnię masą serową. Po wyłożeniu całej masy serowej wierzch ładnie równamy. Bierzemy miseczkę z odłożonymi 3 łyżkami masy czekoladowej i łyżką delikatnie rozprowadzamy masę z góry, robiąc „maziaje”.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (używając grzałki góra, dół) i pieczemy około 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku i kolejne 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Jak ciasto wystygnie robimy polewę (rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem) i jeszcze ciepłą polewamy górę ciasta. Wierzch sernika posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Przepis video
Ciasto wyszło strasznie słodkie, mimo użycia gorzkiej czekolady do polewy. Czy do masy serowej można dodać mniej cukru?
Oczywiście, że można dodać mniej cukru do masy serowej. Pozdrawiam serdecznie.
Do sera zapomnialam dodac bialek;) ciekawe co z tego wyjdzie 😉
😀 mam nadzieje, że coś tam wyjdzie. 😀 Pozdrawiam.
Witam, ciasto w piecu, ja z kolei nie dałam mąki do masy serowej bo na filmiku nie było a ja to tak z filmikiem sobie robiłam
Za każdym razem wychodzi mi lekki zakalec z ciasta, czy to wina sera? Co zrobić/dodać żeby nie był taki mokry?