zdjęcie sernika

Sernik czekoladowy

Szybki w realizacji, a jednocześnie kuszący czekoladowym smakiem. Sernik doskonały do kawy we dwoje, jak i na poczęstunek dla dużej liczby gości.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na spód:

  • 220 g mąki
  • 3 żółtka
  • 125 g margaryny
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego (2 x mielonego)
  • 100 g masła
  • 2 czekolady mleczne
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietany 18%

Składniki na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 6 łyżek mleka

Wykonanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto kruche (żółtka i margaryna wyjęte bezpośrednio z lodówki) i mikserem szybko mieszamy wszystkie składniki. Po chwili, odstawiamy mikser i ręcznie zagniatamy szybko ciasto.  Formujemy wałek, owijamy folia spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

Masło rozpuszczamy z czekoladą i zostawiamy do ostygnięcia. W misce (mikserem) ubijamy jajka, aż podwoją objętość, wtedy dorzucamy cukier i dalej ubijamy, aż jajka zmienią kolor. Teraz w kolejności dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i kakao, i chwilę jeszcze miksujemy, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Odstawiamy mikser. Do miski dodajemy porcjami ser (dwukrotnie zmielony) i mieszamy już ręcznie łyżką drewnianą. W ten sposób nie napowietrzymy niepotrzebnie naszego sernika i podczas pieczenia za bardzo nam wyrośnie, a po stygnięciu nam dużo opadnie. Na sam koniec dodajemy czekoladę rozpuszczoną z masłem ostudzoną i wszystko dokładnie mieszamy.

Foremkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i na spód ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte bezpośrednio z zamrażalnika. Na wierz wykładamy nasza masę serową (uważając na starte ciasto na spodzie). Wierzch ładnie wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 – 60 min. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przez 10 min w zamkniętym piekarniku, a następnie przez 10 min w lekko uchylonym piekarniku i 30 min w otwartym piekarniku.

Na sam koniec niezbędna jest polewa, ale po wystygnięciu ciasta. Czyli rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy, jeszcze gorącą nasze ciasto.

Smacznego!!!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze