Idealny na upalne dni, ale nie tylko. Mocno cytrynowy smak mocno odświeża. Przygotowanie na zimno skraca oczekiwanie na pyszne smaki tego nietypowego, ale przepysznego sernika.
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny
- 2 cytryny
Ganasz z białej czekolady:
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 1 paczka herbatników maślanych (250 g)
Wykonanie:
Aby przygotować masę serową, w pierwszej kolejności musimy twaróg zmielić dwa razy, w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie do twarogu dodajemy serek mascarpone, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy mikserem, do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz sok z 2 cytryn. Mieszamy jeszcze chwilkę, by składniki się połączyły. Następnie rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę. Kiedy masło (lub margaryna) będą już płynne dodajemy masę serową, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania (około 10 min), aż wyjdą bąbelki pary z masy serowej.
Foremkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód po całej powierzchni blaszki wykładamy herbatniki i na to wylewamy jeszcze gorącą masę serową. Powierzchnie równamy, żeby była ładna prosta. Blaszkę odstawiamy i studzimy, a gdy wystygnie wkładamy do lodówki.
Gdy sernik mamy gotowy przygotowujemy ganasz. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, którą następnie musimy przestudzić. W misce ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy przestudzoną czekoladę, mieszając, aż wszystko się ładnie ze sobą połączy. Tak przygotowany ganasz wylewamy na górę sernika i ładnie równamy. Smacznego!
Przepis video
Czy można użyć sera z wiaderka?
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nigdy nie robiłem sernika gotowanego z sera z wiaderka.
Pani Magdo, zrobiłam ten sernik, jest pyszny. Troszkę go zmodyfikowałam: dałam mniej cytryny do środka, za to na wierzch zamiast ganaszu dałam lemon curd zrobiony przeze mnie i polałam roztopioną białą czekoladą. Wszyscy byli zachwyceni! Pozdrawiam
Cieszę, że ciasto smakowało. 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.