Każdy z nas na pewno niejeden sernik próbował. Mogę powiedzieć, że jest to jedno z bardziej lubianych ciast, ale nie tak łatwych do upieczenia. A ten akurat taki jest! Łatwo go przygotować w kilka minut. Jego dodatkowym atutem jest brak spodu. A inne atuty? Kremowy, wilgotny, naszpikowany rodzynkami i aromatyzowany podprażonymi podczas pieczenia płatkami migdałów. Mogę po prostu śmiało powiedzieć sernik cudeńko!
Czas przygotowania 60 min
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
- 6 jajek
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 100 g rodzynek
- 50 g płatków migdałów
Wykonanie:
Przygotowania
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu gnieciemy i studzimy.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Następnie odcedzamy na sitku.
Twaróg mielimy w maszynce do mięsa 2 razy. Możemy również twaróg zmielić blenderem, na gładką masę.
Masa serowa
Do miski dajemy sześć żółtek jaj, cukier i ucieramy, aż zrobią się jasne. Do żółtek dodajemy ugotowane ziemniaki i ucieramy do połączenia się składników. Następnie dodajemy twaróg i ucieramy na gładką masę. Teraz dodajemy roztopione i wystudzone masło, i wszystko łączymy ze sobą. Dodajemy jeszcze budyń waniliowy i mieszamy. Odstawiamy na chwilkę miskę z masą. A w oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka jaj. Po ubiciu dodajemy pianę z białek do masy serowej i mieszamy już wszystką łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane rodzynki i wszystko mieszamy.
Forma oraz pieczenia
Do tortownicy o średnicy 25 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia przekładamy masę serową i wszystko ładnie równamy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Foremkę wstawiamy do piekarenka nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50 minut. Wbijając patyczek w ciasto możemy sprawdzić czy się upiekło. Jak patyczek będzie suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu wyłączamy gaz, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w środku, tak na 15 minut. Następnie otwieramy szeroko piekarnik i zostawiamy sernik w środku jeszcze na 30 minut. Taki zabieg, w pewnym stopniu, zniweluje opadanie sernika.
Po tym czasie blaszkę wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie odcinamy rant od foremki i powoli go ściągamy.
Smacznego!
Przepis video
Czy wymiary tradycyjnej blaszki prostokątnej będą odpowiednie?
Jeśli chodzi o foremkę prostokątną o wymiarach około 24×36 cm to ja bym zwiększyła ilość składników.
Poniżej przedstawię o ile ja bym zwiększyła ilość składników.
1,250 kg twarogu półtłustego lub tłustego
8 jajek
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g masła
300 g cukru (masę można spróbować i dać cukru wedle uznania)
1,5 paczuszki budyniu waniliowego
130 g rodzynek
70 g płatków migdałów
Pozdrawiam serdecznie.
Jak długo go piec jeżeli zrobię z podwójnej porcji?
To zależy wszystko od głębokości blaszki i grubości ciasta. Jak jest duża blacha i grubość ciasta będzie podobna to około godziny. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić patyczkiem, czy cisto się upiekło. W razie konieczność, żeby góra ciasta się nie spiekła, trzeba przykryć folią aluminiową. Pozdrawiam.
Witam. Natkęłam się na tego bloga tworząc własną stronę w której będzie za jakiś czas również blog z przepisami. Świetny przepis na sernik. Ja osobiscie uwielbiam sernik nowojorski z lekką modyfikacją w postaci masy kajmakowej i podobnie jak tu płatkami migdałów. Z ciekawośią bedę tu zaglądać. Pozdrawiam
czy jako ser też sprawdzi się Ricotta????
kiedy wazymy ziemniaki?? przed czy po ugotowaniu???
Ziemniaki ważymy po ugotowaniu. Pozdrawiam serecznie.