Sernik cudeńko

Sernik cudeńko

Każdy z nas na pewno niejeden sernik próbował. Mogę powiedzieć, że jest to jedno z bardziej lubianych ciast, ale nie tak łatwych do upieczenia. A ten akurat taki jest! Łatwo go przygotować w kilka minut. Jego dodatkowym atutem jest brak spodu. A inne atuty? Kremowy, wilgotny, naszpikowany rodzynkami i aromatyzowany podprażonymi podczas pieczenia płatkami migdałów. Mogę po prostu śmiało powiedzieć sernik cudeńko!

Czas przygotowania 60 min
Składniki:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 6 jajek
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałów




Wykonanie:
Przygotowania

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu gnieciemy i studzimy.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Następnie odcedzamy na sitku.

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa 2 razy. Możemy również twaróg zmielić blenderem, na gładką masę.

Sernik cudeńko

Masa serowa

Do miski dajemy sześć żółtek jaj, cukier i ucieramy, aż zrobią się jasne. Do żółtek dodajemy ugotowane ziemniaki i ucieramy do połączenia się składników. Następnie dodajemy twaróg i ucieramy na gładką masę. Teraz dodajemy roztopione i wystudzone masło, i wszystko łączymy ze sobą. Dodajemy jeszcze budyń waniliowy i mieszamy. Odstawiamy na chwilkę miskę z  masą. A w oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka jaj. Po ubiciu dodajemy pianę z białek do masy serowej i mieszamy już wszystką łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane rodzynki i wszystko mieszamy.

Forma oraz pieczenia

Do tortownicy o średnicy 25 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia przekładamy masę serową i wszystko ładnie równamy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Sernik cudeńko

Foremkę wstawiamy do piekarenka nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50 minut. Wbijając patyczek w ciasto możemy sprawdzić czy się upiekło. Jak patyczek będzie suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu wyłączamy gaz, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w środku, tak na 15 minut. Następnie otwieramy szeroko piekarnik i zostawiamy sernik w środku jeszcze na 30 minut. Taki zabieg, w pewnym stopniu,  zniweluje opadanie sernika.

Po tym czasie blaszkę wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie odcinamy rant od foremki i powoli go ściągamy.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bożena
Bożena
8 miesięcy temu

Czy wymiary tradycyjnej blaszki prostokątnej będą odpowiednie?

Jola
Jola
8 miesięcy temu

Jak długo go piec jeżeli zrobię z podwójnej porcji?

Last edited 8 miesięcy temu by Jola
Justyna
8 miesięcy temu

Witam. Natkęłam się na tego bloga tworząc własną stronę w której będzie za jakiś czas również blog z przepisami. Świetny przepis na sernik. Ja osobiscie uwielbiam sernik nowojorski z lekką modyfikacją w postaci masy kajmakowej i podobnie jak tu płatkami migdałów. Z ciekawośią bedę tu zaglądać. Pozdrawiam

Magda
Magda
6 miesięcy temu

czy jako ser też sprawdzi się Ricotta????

Magda
Magda
6 miesięcy temu

kiedy wazymy ziemniaki?? przed czy po ugotowaniu???