Smak twarogu w połączeniu z charakterystycznym smakiem chałwy, czyli połączenie gwarantujące niezapomniane wrażenia smakowe. Fajny sernik, na kruchym cieście umili niejedno popołudnie.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto:
- 440 g mąki (około 3 szklanek)
- 6 żółtek
- 1 margaryna lub masło (250 g)
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1200 g twarogu półtłustego
- 5 jajek
- ¼ szklanki cukru pudru
- 170 g serka homogenizowanego waniliowego
- 400 g chałwy sezamowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Możemy to zrobić siekając nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku: 1/3 i 2/3 i chowamy do zamrażalnika na 1 godz.
Gdy ciasto się mrozi zajmujemy się masą serowa. Do miski dajemy twaróg mielony lub przeciśnięty przez praskę trzy razy oraz jajka i wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i serek homogenizowany, i chwilę miksujemy. Na sam koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy z lodówki 2/3 ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak aby ciasto przykryło cały spód blaszki. Starte ciasto dociskamy dłońmi do blaszki. Wyjdzie nam równy placek. Masę serową wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzając. Resztę ciasta, która nam została ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak aby przykryć masę serowa. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 50 – 60 min.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto przez 10 min w zamkniętym piekarniku, a następnie przez 10 min w lekko uchylonym piekarniku i 30 min w otwartym piekarniku.
Smacznego!
Przepis video