zdjęcie sernika

Sernik bez sera

Mega szybki sernik idealny na upalne dni. Sernik bez pieczenia, łatwy w wykonaniu, a mino to przepyszny.

Czas przygotowania 1 godz. 55 min
Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej (około 420 g)
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna (250 g)
  • ½ szkl. cukru (około 100 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru (około 200 g)
  • 3 śmietany 18% (3 x 330 g)
  • 2 budynie śmietankowe (2 x 40 g bez cukru)
Wykonanie:

W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Uformować wałek. Podzielić na dwie części 1/3 schować do zamrażalnika. 2/3 części wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć cały spód ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 min. Wyjąć i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Następnie dodawać stopniowo śmietany, a na końcu budynie.

Jak podpieczone ciasto ostygnie, wylać na nie naszą masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć pozostałą (1/3) część ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez 50 min, na złoty kolor.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze