zdjęcie sernika z bananami

Sernik bananowy

Ciasto dla smakoszy bananów, serników i lubiących dobre smaki. Wilgotne ciasto i sernik z bananami gwarantują miłe chwile dla podniebienia.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na ciasto:

  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 120 ml oleju
  • 120 ml wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 150 g cukru
  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 bananów
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek żelatyny w proszku
  • 1/3 szklanki wody do żelatyny

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)

Wykonanie:

Na początku ubijamy jajka mikserem, aż podwoją objętość.  Następnie dodajemy cukier. Gdy jajka zmienią kolor dodajemy stopniowo olej, a następnie wodę i wszystko dobrze mieszamy. Teraz dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 38 cm i pieczemy przez około 15 min w temperaturze 200°C.

Gdy ciasto przestygnie, ściągamy papier do pieczenia i w razie potrzeby wyrównujemy ciasto, aby było  równe. Ciasto z powrotem wkładamy do foremki. My wyłożyliśmy jeszcze raz foremkę papierem do pieczenia. Dzięki temu metaliczny smak blaszki nie przeniknie do ciasta, szczególnie po bokach.  Na wierzch ciasta wykładamy banany przekrojone na trzy części, które wcześniej skropiliśmy sokiem z cytryny.

Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praską 2 razy, a następnie ucieramy z cukrem, na jednolitą masę. Ubijamy śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru i łączymy stopniowo do masy serowej. Wszystko dobrze mieszamy  mikserem. Na koniec dodajemy żelatynę do masy serowej, bardzo dobrze mieszając, żeby żelatyna rozprowadziła się po całej masie. Masą wykładamy na blaszkę, przykrywając banany i wszystko ładnie równając. Ciasto wkładamy do lodówki.

Po około 1 godz., kiedy masa serowa zrobi się nieco sztywna, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, ze śmietaną kremówką. Czekoladę wylewamy na masę serową rozprowadzając po całej powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze