Nazwa tego sernika trochę nietypowa. „Śmietniczek” sugeruje, że ciasto zawiera różne dodatki. Może nie pasujące do siebie na pierwszy rzut oka, ale w połączeniu z całością tworzą bardzo fajny smak i na pewno zaskoczą nie jednego gościa wyglądem i smakiem. Na co Państwo jeszcze czekają? Do roboty, do roboty…
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- 130 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do biszkoptów:
- 4 łyżeczki kawy
- 250 ml wrzątku
Dodatki do masy serowej:
- 100 g herbatników czekoladowych
- 6 szt. cukierków kasztanków lub innych
- 100 g żurawiny lub rodzynek
Spód sernika
- 250 g biszkoptów podłużnych
Posypka na wierzch:
- 100 g wafelków czekoladowych
Wykonanie:
Foremka i spód sernika
Do miseczki wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy do wystudzenia.
Foremkę, o wymiarach 24×38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt namaczamy w kawie i układamy na spód blaszki tak, żeby wypełniły cały spód blaszki. W razie potrzeby docinamy biszkopty. Foremkę odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
Przygotowanie dodatków
Herbatniki czekoladowe łamiemy na małe kawałki. Cukierki kasztanki lub inne czekoladowe cukierki tniemy na mniejsze części. Herbatniki, cukierki i żurawinę wsypujemy do miseczki i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
Masa serowa
Do miseczki dajemy 3 łyżki żelatyny, zalewamy 100 ml wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wszystko mieszamy, aż żelatyna się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Podczas studzenia warto przemieszać parę razy żelatynę, żeby nie robiły się grudki.
Do miski przekładamy ser twarogowy z wiaderka, dodajemy cukier puder, śmietanę 18% i ucieramy na gładką masę. W trakcie mieszania dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Następnie małym strumieniem, wlewamy wystudzoną żelatynę i wszystko dobrze, ale nie za długo miksujemy. Na koniec dodajemy wszystkie dodatki, które wcześniej przygotowaliśmy i już łyżką mieszamy dokładnie, żeby wszystko ładnie się rozprowadziło po masie serowej. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane biszkopty i rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.
Posypka z czekoladowych wafelków
Wafelki czekoladowe kroimy na małe kawałeczki i posypujemy nimi wierzch sernika. Dłonią lekko dociskamy, żeby wafelki dobrze przyległy do masy.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin.
Smacznego!