Serniczek śmietniczek

Serniczek śmietniczek

Nazwa tego sernika trochę nietypowa. „Śmietniczek” sugeruje, że ciasto zawiera różne dodatki. Może nie pasujące do siebie na pierwszy rzut oka, ale w połączeniu z całością tworzą bardzo fajny smak i na pewno zaskoczą nie jednego gościa wyglądem i smakiem. Na co Państwo jeszcze czekają? Do roboty, do roboty…

Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 130 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do biszkoptów:
  • 4 łyżeczki kawy
  • 250 ml wrzątku
Dodatki do masy serowej:
  • 100 g herbatników czekoladowych
  • 6 szt. cukierków kasztanków lub innych
  • 100 g żurawiny lub rodzynek
Spód sernika
  • 250 g biszkoptów podłużnych
Posypka na wierzch:
  • 100 g wafelków czekoladowych




Wykonanie:
Foremka i spód sernika

Do miseczki wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy do wystudzenia.

Foremkę, o wymiarach 24×38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt namaczamy w kawie i układamy na spód blaszki tak, żeby wypełniły cały spód blaszki. W razie potrzeby docinamy biszkopty. Foremkę odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Przygotowanie dodatków

Herbatniki czekoladowe łamiemy na małe kawałki. Cukierki kasztanki lub inne czekoladowe cukierki tniemy na mniejsze części. Herbatniki, cukierki i żurawinę wsypujemy do miseczki i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Serniczek śmietniczek

Masa serowa

Do miseczki dajemy 3 łyżki żelatyny, zalewamy 100 ml wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wszystko mieszamy, aż żelatyna się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Podczas studzenia warto przemieszać parę razy żelatynę, żeby nie robiły się grudki.

Do miski przekładamy ser twarogowy z wiaderka, dodajemy cukier puder, śmietanę 18% i ucieramy na gładką masę. W trakcie mieszania dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Następnie małym strumieniem, wlewamy wystudzoną żelatynę i wszystko dobrze, ale nie za długo miksujemy. Na koniec dodajemy wszystkie dodatki, które wcześniej przygotowaliśmy i już łyżką mieszamy dokładnie, żeby wszystko ładnie się rozprowadziło po masie serowej. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane biszkopty i rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.

Posypka z czekoladowych wafelków

Wafelki czekoladowe kroimy na małe kawałeczki i posypujemy nimi wierzch sernika. Dłonią lekko dociskamy, żeby wafelki dobrze przyległy do masy.

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin.

Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze