Rurki z chleba z kremem

Rurki z chleba z kremem

Taki delikatny, przyjemny i szybki deserek. Puszysty krem śmietanowy w kolorze różu zamknięty w mlecznej kanapce, a wszystko obtoczone wiórkami. I jak tu nie lubić deserków.

Czas przygotowania 30 min
Składniki na krem:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • chleb tostowy
Wykonanie:
Krem śmietanowy

Do miski wlewamy śmietankę kremówkę 30%, dobrze schłodzoną i ubijamy. Kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady na śmietance dodajemy cukier puder i nadal mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko razem ubijamy, na sztywno. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy. Wszystko mieszamy, ale nie długo. Tylko tyle, żeby barwnik dobrze się rozprowadził. Tak przygotowany krem odstawiamy na chwilę do lodówki.

Rurki z chleba z kremem

Zwijanie rurek

Z chleba tostowego odcinamy dookoła skórki. Do miski (dno miski musi zmieścić kromkę chleba) wlewamy mleko, dodajemy cukier puder i wszystko mieszamy. Kromkę chleba, bez skórki, moczymy z dwóch stron w mleku i przekładamy na blat. Trzeba to robić sprawnie i naprawdę krótko, bo chleb bardzo szybko nasiąka dużą ilością mleka, a to powoduje jego rozmakanie. A wtedy nie uda się go zwinąć. Wałkiem delikatnie rozpłaszczamy kromkę. Teraz wykładamy po około jednej łyżce kremu, który wcześniej przygotowaliśmy. Chleb zwijamy po dłuższym boku. Jeżeli nadmiar kremu wyjdzie z rurki zbieramy go. Rurkę przekładamy do wiórków kokosowych i obtaczamy dokładnie, z każdej strony. Robimy tak to wykończenia chleba i kremu. Z przepisu wychodzi około 20 rurek z kremem.

Rurki przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze