Rolada z masa toffi i truskawkami

Rolada z kremem toffi i truskawkami

Idealne ciasto właśnie dla Ciebie! Przepyszna biszkoptowa rolada z kremem toffi. Czerwone truskaweczki w kremie, które łaskoczą podniebienie. Wierzch oblany pyszną polewą czekoladową. I kto zrobi takie cudo?

Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka (klasa L)
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki pszennej tortowej ( typ 450)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • szczypta soli
Składniki na masę toffi:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g masy krówkowej kajmak
  • 1 łyżka żelatyny (czubata)
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • około 6 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • 150-200 g truskawek




Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy

Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko ze sobą mieszamy.

Do miski dajemy 4 białka jaj, szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Po ubiciu białek na sztywno nie przestajemy ubijać. Robimy to minimum jeszcze dobre kilka minut. Partiami dodajemy cukier, ubijając chwile po każdej porcji. Po dodaniu całego cukru, ale ubijamy do momentu kiedy przestaniemy słyszeć jego chrzęst. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Teraz do masy przesiewamy składniki suche, wcześniej przygotowane. Przesiewamy małymi porcjach i mieszamy już łyżką, bez użycia miksera. Czynność powtarzamy do wykończenia składników suchych. Ciasto wylewamy  do blaszki z piekarnika, o wymiarach około 32 – 35 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 15 min, używając grzałki góra i dół. Biszkopt jeszcze gorący wyciągamy z piekarnika, następnie z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zwijamy go w ściereczkę, obsypaną cukrem pudrem. Zostawiamy do wystudzenia na około 30 min.

Masa toffi

Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy moment, żeby żelatyna napęczniała. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, żeby żelatyna rozpuściła się dokładnie w wodzie. Zostawiamy ją do wystudzenia. Gdy żelatyna stygnie, trzeba ją co jakiś czas przemieszać, żeby się nie zabrylowała.

Do miski dajemy serek mascarpone, masę krówkową i mikserem wszystko mieszamy. Następnie dodajemy małym strumieniem wystudzoną żelatynę, cały czas wszystko dobrze mieszając.

Rolada z masa toffi i truskawkami

Zwijanie rolady

Biszkopt delikatnie odwijamy ze ściereczki i rozkładamy biszkopt. Na środek wykładamy masę toffi i rozprowadzamy po całej powierzchni, zostawiając wolne brzegi (około 1 – 2 cm). Teraz na masę toffi po całej powierzchni wykładamy pokrojone w kosteczkę truskawki (można użyć innych owoców, w zależności od sezonu). Roladę zwijamy pomagając sobie ściereczką. Zwijamy dosyć mocno, ale tak, żeby masa nie wyszła bokami z biszkoptu. Wstawiamy na chwilkę do lodówki, żeby przygotować polewę czekoladową.




Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Jeśli polewa będzie za gęsta, nie lejąca się, możemy dodać  jeszcze trochę mleka. Czekoladą oblewamy roladę. Lejemy ją z góry i czekamy, żeby spływała w dół, następnie łyżką rozprowadzamy po górze i bokach rolady.

Roladę wstawiamy do lodówki, żeby masa i polewa dobrze zastygła.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze