Zdjęcie rolady

Rolada jabłkowa

Warstwa aromatycznych jabłek zawinięta w delikatny, puszysty biszkopt. Łatwo upieczona i jeszcze łatwiej zawinięta. A na koniec otulona kołnierzem z bitej śmietany. Mam nadzieję, że przepis Państwa zaskoczy tak jak zaskoczył mnie. Oczywiście pozytywnie.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki na jabłka:
  • 1 kg jabłek (po obraniu około 600 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek (klasa L)
  • 120 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g płatków migdałów do posypania




Wykonanie:
Jabłka

Jabłka myjemy obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w kosteczkę. Zasypujemy cukrem, cynamonem i wszystko mieszamy. Tak przygotowane jabłka przekładamy na blaszkę z piekarnika, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. U mnie blaszka miała wymiar 35×40 cm.  Jabłka rozkładamy po całej blaszce tak, żeby zajęły całą powierzchnię. Możemy dodać więcej jabłek, bez zwiększania składników na biszkopt, żeby pokryły całą powierzchnię blaszki. To w przypadku blaszki większej od mojej. Blaszkę odstawiamy na później.

Biszkopt

Do sitka/sita wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i na chwilkę odstawiamy. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Białka dajemy do miski, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Po ubiciu piany partiami dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Wtedy możemy pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając. Ubijamy tylko do dokładnego wymieszania żółtek z pianą. Odstawiamy mikser. Partiami przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia do masy. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą).

Zdjęcie rolady

Tak przygotowane ciasto wykładamy na rozłożone w blaszce jabłka. Rozkładamy po całej powierzchni. Masę rozkładamy równomiernie tak, żeby przykryła wszystkie jabłka i zajęła całą powierzchnię blaszki.

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 170°C. Po upieczeniu blaszkę wyciągamy z piekarnika.  Przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia, a na to nakładamy drugą blaszkę z piekarnika (może być duża deska tak, żeby przykryła całą powierzchnię biszkoptu) i odwracamy blaszki na drugą stronę. Ciasto nam się odwróciło spodem do góry, więc delikatnie ściągamy papier do pieczenia, a następnie przy pomocy dolnego arkusza papieru do pieczenia zwijamy ciasto w roladę. Ciasto zostawiamy spojeniem do dołu, żeby rolada się nie rozwinęła. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Bita śmietana

Po wystudzeniu rolady możemy przygotować bitą śmietanę. Do miski wlewamy 300 ml śmietanki kremówki, bezpośrednio wyjętej z lodówki i ubijamy mikserem. Gdy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady dodajemy 3 łyżki cukru pudru (trzeba spróbować, czy smak masy jest dla nas odpowiedni, bo ilość cukru możemy sami regulować).  Śmietankę ubijamy na sztywno.

Tak przygotowaną bitą śmietanę nakładamy na całą powierzchnię rolady (z góry, z boków) i ładnie wyrównujemy, żeby powierzchnia była jednolita.

Górę obsypujemy płatkami migdałów, które wcześnie uprażyliśmy na patelni.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Jak się całować
9 miesięcy temu

Fantastyczna rolada! 🙂