Pyszne rogaliki nadziewane marmoladą wykonane z ciasta twarogowego. Każdy je polubi.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg margaryny lub masła
- 0,5 kg ser biały (tłusty lub półtłusty)
- 0,5 kg marmolady
Wykonanie:
Zimną margarynę i twaróg mielimy w maszynce. Dodajemy mąkę, mieszamy i dostawiamy na 1 godz. do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, odcinamy część, a resztę chowamy do lodówki. Odciętą część wałkujemy na stolnicy, na podobieństwo ciasta makaronowego. Rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wałkując podsypujemy mąką, ponieważ ciasto się rozgrzewa w dłoniach i lepi się do stolnicy i wałka. Tniemy pasy jak na makaron, po czym tniemy raz jeszcze poprzecznie. Otrzymujemy kwadraciki mniej więcej 4 na 4 cm, Na każdy powstały kwadrat dajemy kuleczkę twardej marmolady. Ilość według gustu. Zwijamy i układamy na blasze. Rogaliki pieczemy w temp. 200°C do momentu ładnego zarumienienia tak 10-15 min. Z ilości tego przepisu wychodzą dwa duże półmiski. Oczywiście ilość uzależniona jest od wielkości rogali i grubości ciasta. Smacznego!
Przepis video
Cześć . W składnikach nie ma podanej ile ma być margaryny, a przepis zaczyna się od zimnej margaryny. Proszę o podanie:-)
Przepraszam bardzo z błąd. Przepis został już poprawiony. Margaryny dodajemy 0,5 kg. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję
Na pewno wypróbuję. Również pozdrawiam