zdjęcie rogalików

Rogaliki nadziewane marmoladą

Pyszne rogaliki nadziewane marmoladą wykonane z ciasta twarogowego. Każdy je polubi.

Czas przygotowania 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg margaryny lub masła
  • 0,5 kg ser biały (tłusty lub półtłusty)
  • 0,5 kg marmolady

Wykonanie:

Zimną margarynę i twaróg mielimy w maszynce. Dodajemy mąkę, mieszamy i dostawiamy na 1 godz. do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, odcinamy część, a resztę chowamy do lodówki. Odciętą część wałkujemy na stolnicy, na podobieństwo ciasta makaronowego. Rozwałkowujemy na grubość około  2 mm. Wałkując podsypujemy mąką, ponieważ ciasto się rozgrzewa w dłoniach i lepi się do stolnicy i wałka. Tniemy pasy jak na makaron, po czym tniemy raz jeszcze poprzecznie. Otrzymujemy kwadraciki mniej więcej 4 na 4 cm, Na każdy powstały kwadrat dajemy kuleczkę twardej marmolady. Ilość według gustu. Zwijamy i układamy na blasze. Rogaliki pieczemy w temp. 200°C do momentu ładnego zarumienienia tak  10-15 min. Z ilości tego przepisu wychodzą dwa duże półmiski. Oczywiście ilość uzależniona jest od wielkości rogali i grubości ciasta. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia
Gosia
1 rok temu

Cześć . W składnikach nie ma podanej ile ma być margaryny, a przepis zaczyna się od zimnej margaryny. Proszę o podanie:-)

Gosia
Gosia
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Dziękuję
Na pewno wypróbuję. Również pozdrawiam