Witamy wszystkich w Nowym 2021 Roku. Z nowym rokiem i nowym zapałem prezentujemy nowy przepis. Przepyszny sernik z twarogu z wiaderka i mleka w proszku, z bitą śmietaną w środku. Prosty sernik jakich wiele, ale jaki pyszny!
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto kruche:
- 220 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 3 żółtka jaj
- 125 g margaryny lub masła
- 70 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 8 jajek
- 400 ml śmietanki kremówki 30 %
- 200 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 50 g mleka w proszku
- Aromat do ciasta pomarańczowy
Składniki na polewę:
- 1,5 tabliczki czekolady
- około 5 łyżek mleka
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Ciasto kruche
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, aż wstępnie się połączą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Ciasto możemy zrobić dzień wcześniej, wtedy przechowujemy w lodówce. Po tym czasie ciasto albo ścieramy na tarce, o grubych oczkach, albo rozkładamy palcami, albo rozwałkowujemy na dno foremki 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy, aby wyszedł równy cienki placek. Małym wałkiem lub szklanką oprószoną mąką wałkujemy ciasto. Blaszkę z ciastem odstawiamy na później.
Masa serowa
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dajemy do miski i ubijamy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i ucieramy, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Dodajemy mąkę i miksujemy, dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Zostawiamy mieszaninę na chwilę.
Bierzemy drugą miskę, gdzie dajemy białka i ubijamy, ze szczyptą soli, mikserem na sztywną pianę.
Wracamy do wcześniejszej mieszaniny i partiami dodajemy ubitą pianę. Mieszamy łyżką (np. drewnianą). Odstawiamy na chwilę.
W kolejnej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki, mocno schłodzoną).
Wracamy do wcześniejszej miski i partiami dodajemy ubitą śmietankę do mieszaniny. Wszystko dobrze mieszamy łyżką. Odstawiamy miskę na chwilę.
W kolejnej misce mikserem napowietrzamy twaróg sernikowy z wiaderka. Po chwili powoli dolewamy wcześniejszą mieszaninę do twarogu i miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Musimy wszystko dobrze wymieszać.
Wracamy do foremki z wyłożonej ciastem kruchym i smarujemy je delikatnie olejem. Następnie wylewamy na niego naszą masę serową. Masa sama się rozłoży po całej powierzchni. Gdyby zaszła potrzeba można jej pomóc dopasować się do foremki. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez 50-60 min. Gdyby góra za wcześnie zaczęła się rumienić trzeba ją przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, następnie kolejne 15 min w uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
W kąpieli wodnej roztapiamy i łączymy ze sobą czekoladę z mlekiem. I jeszcze gorącą polewą polewamy zimne ciasto.
Smacznego!
Przepis video
Jest rewelacyjny