Ciasta, ciasta ciasteczka!!!! Mniejsze nie zawsze oznacza, że gorsze. Przepis na wyśmienite ciasteczka z sezamem. Łatwo się je robi, mieszając składniki ze sobą, później formuje piękne półkule i szybciutko piecze. A potem możemy jeść i jeść. Małe białe ciasteczka na pewno zachwycą Państwa.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Z przepisu wychidzi 41 szt. ciasteczek
Składniki:
- 600 g mąki pszennej tortowej typ 450 (4 szklanki)
- 250 g masła lub margaryny
- 140 g cukru pudru (1 szklanka)
- 140 g sezamu łuskanego (1 szklanka)
- 100 g skrobi ziemniaczanej (½ szklanki)
- 200 ml oleju rzepakowego (1 filiżanka)
- 2 łyżki cukru waniliowego (1 opakowanie cukru wanilinowego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy cukier puder i zalewamy olejem, wszystko dobrze mieszając, aż masa będzie jednolita. Powinna mieć konsystencję śmietany.
Do drugiej miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany cukier puder wymieszany z olejemy i ucieramy na gładką jednolitą masę, w międzyczasie dodajemy cukier waniliowy lub jedno opakowanie cukru wnilinowego. Odstawiamy mikser, dodajemy skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę pszenną dodając stopniowo, zaczynając od kilku łyżek i mieszając łyżką. Porcje mąki zwiększamy, dodajemy i mieszamy, aż do wykończenia mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Powinno dać ulepić się z niego kulkę, która nie klei się do rąk. Na koniec dodajemy sezam, który wcześniej uprażyliśmy na patelni kilka minut i wystudziliśmy. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Przygotowujemy sobie blaszkę z piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia (nie musimy papieru niczym smarować). Musimy poszukać foremkę o kształcie półkuli. Najlepiej użyć do tego łyżki do lodów, którą smarujemy olejem i nabieramy trochę ciasta. Ugniatamy. Żeby masa dobrze się uformowała łyżką stukamy np. o dłoń i pozwalamy ciastu wypaść na rękę. W ten sposób mamy połówkę kulki. Jeżeli Państwo nie znajdą żadnej foremki, to oczywiście kuleczki można uformować ręcznie. U na jedna porcja ciasta miała około 35 g. Łyżkę do lodów oczywiście muśmy co chwilę smarować olejem, żeby ciasto się nie kleiło to łyżki. Przygotowane porcje ciasta wykładamy na blaszkę w odstępach. U nas na jednej blaszce zmieściło się 16 szt.
Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarenka nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 20 min. Po upieczeniu (ciasteczka charakterystycznie popękają) wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Pamiętajmy ciasteczka mają pozostać jasne i nie mają przypiec się od góry.
Ciasteczka piekliśmy na 3 razy, ponieważ ciasta starczy na 41 szt. Ale nie martwy się tą ilością, bo naprawdę szybko znikną.
Smacznego!
Przepis video
Pani Magdo, w opisie wykonania nie ma napisane że trzeba dodać sezam , zostało pominięte
Dziękuje za informację 😀 Przepis został już poprawiony. Pozdrawiam serdecznie.