Każdy z nas lubi cos przegryzać lub podgryzać. Najlepiej by było gdyby to „coś” było jednocześnie pyszne i zdrowe. Tak jest w przypadku tych prażonych pestek dyni. Same pestki dyni maja mnóstwo „dobry” składników. Dodatkowo przyprawy też są na plus. Tak więc te pestki są strzałem w dziesiątkę naszego podniebienia.
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 200 g pestek dyni
- 5 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Pestki dyni przekładamy na patelnie i na małym ogniu prażymy około 10-15 minut. Następnie pestki dyni przesypujemy do miseczki, a na gorącą patelnie wsypujemy cukier. Powoli na małym ogniu rozpuszczamy cukier, aż zrobi się płynny. Po rozpuszczeniu cukru dosypujemy sól i mieszamy. Dosypujemy wcześniej prażone pestki dyni wraz z 1 łyżką oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy, aż cukier dobrze oblepi pestki. Następnie wyłączamy gaz i dosypujemy przyprawy curry, paprykę ostrą oraz imbir i wszystko dobrze mieszamy.
Tak przygotowane pestki dyni rozkładamy równomiernie na papier do pieczenia. Gdy pestki przestygną i zrobią się twarde łamiemy je palcami na mniejsze kawałki.
Smacznego!