Placek z jabłkami i budyniem

Placek z jabłkami i budyniem

Jakie ciasto jest najlepsze? To którego smak pamiętamy długo! To tak jak ten placek z jabłkami i budyniem. Wilgotny, nasycony jabłkami, otoczony chmurką z jedwabnego budyniu. Na dodatek szybko się go robi, więc ….zapraszam do pieczenia!

Czas przygotowania 50 min
Składniki na budyń:
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstrakt waniliowy)
Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstrakt waniliowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Budyń

Do miseczki dajemy jajko i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy). Wszystko mieszamy, aż masa zrobi się jasna. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Chwilę mieszamy i dolewamy mleko. Mieszamy chwilę do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka (lub od razu przygotowujemy w garnku) i gotujemy, cały czas mieszając. Gdy zgęstnie i będą wydobywać się bąble / pary, to znak, że budyń zagotował się. Tak przygotowany budyń przelewamy do miseczki, najlepiej z szerokim dnem. Wtedy budyń szybciej wystygnie. Przykrywamy folią spożywczą, po to, żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu budyniu.

Jabłka

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małą kosteczkę. Oblewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na chwilkę.

Placek z jabłkami i budyniem

Ciasto

Do miseczki dajemy dwa jajka i ucieramy. Gdy podwoją objętość dodajemy cukier, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), szczyptę soli i ucieramy  mikserem, aż masa zrobi się jasna. Wtedy dodajemy mleko, chwilę mieszamy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy, ale krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i wszystko jeszcze raz mieszamy, ale już łyżką.

Tak przygotowane cisto przelewamy do tortownicy, o średnicy 25 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni tortownicy.

Budyń, który już wystygł, przekładamy do worka cukierniczego i nanosimy na ciasto, zaczynając od środka robiąc spirale.

Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Wtedy ściągamy rant foremki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przed jedzeniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i….

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze