Jakie ciasto jest najlepsze? To którego smak pamiętamy długo! To tak jak ten placek z jabłkami i budyniem. Wilgotny, nasycony jabłkami, otoczony chmurką z jedwabnego budyniu. Na dodatek szybko się go robi, więc ….zapraszam do pieczenia!
Czas przygotowania 50 min
Składniki na budyń:
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstrakt waniliowy)
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub ekstrakt waniliowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 duże jabłka
- sok z cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Budyń
Do miseczki dajemy jajko i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy). Wszystko mieszamy, aż masa zrobi się jasna. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Chwilę mieszamy i dolewamy mleko. Mieszamy chwilę do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka (lub od razu przygotowujemy w garnku) i gotujemy, cały czas mieszając. Gdy zgęstnie i będą wydobywać się bąble / pary, to znak, że budyń zagotował się. Tak przygotowany budyń przelewamy do miseczki, najlepiej z szerokim dnem. Wtedy budyń szybciej wystygnie. Przykrywamy folią spożywczą, po to, żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu budyniu.
Jabłka
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małą kosteczkę. Oblewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na chwilkę.
Ciasto
Do miseczki dajemy dwa jajka i ucieramy. Gdy podwoją objętość dodajemy cukier, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), szczyptę soli i ucieramy mikserem, aż masa zrobi się jasna. Wtedy dodajemy mleko, chwilę mieszamy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy, ale krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i wszystko jeszcze raz mieszamy, ale już łyżką.
Tak przygotowane cisto przelewamy do tortownicy, o średnicy 25 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni tortownicy.
Budyń, który już wystygł, przekładamy do worka cukierniczego i nanosimy na ciasto, zaczynając od środka robiąc spirale.
Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Wtedy ściągamy rant foremki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przed jedzeniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i….
Smacznego!
Przepis video