Dla miłośników piernika i fanów sernika. Pierniko – sernik – ciasto niesamowicie pyszne. Niebywale aromatyczne dzięki kandyzowanej skórce i migdałom. Trzy warstwy piernika i dwie sernika tworzą duet nie od parady!
Czas przygotowania 1 godz. 55 min
Składniki na ciasto piernikowe:
- 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 250 g miodu
- 125 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 25 g kakao (4 łyżki)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 g migdałów posiekanych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
- 5-6 łyżek mleka
Wykonanie:
Masa serowa
Twaróg półtłusty dwa razy przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. W drugiej misce miksujemy masło lub margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy, a po chwili dodajemy jajka. Wszystko dobrze mieszamy mikserem. Do tej masy porcjami dodajemy ser, cały czas miksując. Na koniec dodajemy budyń i wszystko dobrze mieszamy. Dzielimy na dwie części i zostawiamy na później.
Masa piernikowa
Na gazie stawiamy rondelek i rozpuszczamy masło, następnie dodajemy miód i cukier. Stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając łączymy ze sobą. Po chwili dodajemy kakao, i przyprawę korzenną. Wszystko dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Nie gotujemy. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystygniętą masę przelewamy z rondelka do miski i dodajemy jajka, miksując mikserem na małych obrotach. Nie zmieniamy szybkości obrotów i porcjami dodajemy do masy mąkę, z proszkiem do pieczenia. Powoli wszystko dobrze miksujemy. Teraz dosypujemy skórkę kandyzowaną i mieszamy, a na koniec dodajemy posiekane migdały i miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.
Foremkę typu keksówka o wymiarach 12×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy warstwę masy piernikowej i rozkładamy po spodzie foremki. Na taka warstwę wykładamy jedną z dwóch części masy serowej (delikatnie porcjami, żeby nie powstały dziury pod spodem) i powoli rozkładamy po całej powierzchni. Kolej na drugą warstwę ciasta piernikowego, którą również wykładamy delikatnie i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na warstwę piernikową wykładamy druga część masy serowej (delikatnie) i rozprowadzamy równomiernie. A na wierzch wylewamy pozostałą część ciasta piernikowego. Ładnie wyrównujemy i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra i dół). Pieczemy 1,5 godz. musimy obserwować nasze ciasto, bo będzie przypiekać się z góry. Tak po godzinie my musieliśmy wyłożyć folię aluminiową na górę, żeby ciasto się nie spaliło. Pod koniec pieczenia wbijamy patyczek w środek ciasta. Jeżeli będzie suchy to znaczy, że ciasto się upiekło i możemy wyciągnąć je z piekarnika. Zostawiamy do wystudzenia.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z mlekiem. Jeszcze gorącą polewą oblewamy ciasto.
Smacznego!
Przepis video