Ten przepis w prosty sposób łączy ze sobą składniki i oferuje nam delikatny piernik przekładany marmoladą oblany pyszną polewą czekoladową.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 200 g płynnego miodu
- 150 g masła
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- Marmolada truskawkowa
Polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 5-6 łyżek mleka
Wykonanie:
Do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Przyszła pora na dodanie płynnego miodu, mąki, śmietany 12%, kakao, przyprawy do piernika oraz sody. Cały czas ucieramy wszystko po kolei mikserem. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka z 3 jaj i dodajemy stopniowo do wcześniejszej masy, mieszając już teraz łyżką drewnianą do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 12 x 35 cm i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godz. W razie potrzeby, gdy góra za bardzo się przypieka, możemy przykryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu piernik wyciągamy i studzimy. Następnie górę piernika ścinamy, tak aby uzyskać prostą powierzchnie i odwracamy piernik do góry nogami. Teraz spód jest górą, a góra spodem. Dzięki temu uzyskaliśmy równą powierzchnie na górze piernika. Teraz piernik przecinamy na połowę wzdłuż. Dolną połowę piernika smarujemy marmoladą po całej powierzchni, a drugą połówką przykrywamy lekko dociskając.
Polewa czekoladowa
Następny etap to polewa czekoladowa. Przygotowujemy ją z czekolady i mleka. Podgrzewamy je na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia. Jeżeli polewa będzie za gęsta dodajemy mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowaną czekoladą polewamy górę ciasta i boki ładnie rozprowadzając i równając po całej powierzchni. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Przepis video