zdjęcie piernika na talerzu

Piernik z kremem grysikowym

Każdy wie, że święta Bożego Narodzenia piernikiem pachną. Dlatego na stole nie może zabraknąć tego wypieku. Pachnące przyprawą, pięknie złociste placki piernikowe przełożone gładkim kremem dodadzą uroku tym świętom i nie tylko.

Czas przygotowania 1 godz. 45 min

Składniki na trzy placki piernikowe:

  • 600 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 200 g margaryny lub masła
  • 200 g miodu
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem grysikowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny (błyskawicznej)
  • 200 g masła
  • 130 g cukru pudru

Składniki na polewa czekoladową:

  • 2 czekolady mleczne (2 x 100 g)
  • 4-5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie placków piernikowych:

W rondelku rozpuszczamy margarynę lub masło. Następnie dodajemy miód i cukier, i mieszamy do momentu, aż wszystko się rozpuści. Wtedy dodajemy przyprawę do piernika i kakao. Całość mieszamy do połączenia się składników. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jak już masa wystygnie, wlewamy ją do miski, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Po wymieszaniu jajek z masą, dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Na początku mieszamy wszystko łyżką, a gdy ciasto zrobi się gęste możemy użyć dłoni. Ciasto odstawiamy na 30 min.  Po tym czasie dzielimy na trzy równe części.

Foremkę, o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować lub włożyć do foremki i dłonią ugniatając rozprowadzić po całej powierzchni blaszki, a następnie lekko wałkiem wyrównujemy powierzchnię ciasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 10 min. Po upieczeniu ciasto wyciągamy  z piekarnika. Postępujemy tak samo z pozostałymi dwoma częściami ciasta. W ten sposób powstaną trzy placki.



Wykonanie kremu:

W rondelku mocno podgrzewamy mleko, następnie dodajemy kaszę manną i gotujemy przez około 3 min. Ściągamy z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło lub margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i dalej ucieramy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wystudzoną kaszę manną i miksujemy wszystko, by powstał gładki karem. Krem dzielimy na dwie równe części.

Składamy ciasto:

Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy drugą połowę kremu. Przykrywamy trzecim plackiem piernika, dociskając dłońmi dosyć mocno, by masa dobrze przyległa do placków piernika. Nadmiar kremu, który wydostał się z boków ciasta równamy szpatułką.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekolada ma być płynna. Jeżeli byłaby gęsta dodajemy jeszcze 1 łyżkę mleka i wszystko mieszamy, do połączenia się składników.

Polewę czekoladową, jeszcze gorącą, wylewamy na górę ciast rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
berula
berula
4 lat temu

czy do tego piernika z kremem grysikowym ,do kremu grysikowego można dać kasze mannę simolinę?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  berula

Tak można spokojnie użyć kasze mannę simolinę. Krem z taką kaszą będzie po prostu bardziej żółty, a w smaku jest podobny do zwykłej kaszy manny. Pozdrawiam serdecznie.

Agata
Agata
1 rok temu

Niestety ten przepis na ciasto jest niezgodny. Ciasto nie wyglada tak jak na zdjęciu, ponieważ spody nie wyrastają. Nie polecam

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Agata

Przykro mi, że nie wyszły Pani spody, ale to nie znaczy, że przepis jest zły lub zdjęcia nie przedstawiają tego ciasta. Na filmie który jest dołączony do przepisu wszystko jest dokładnie wytłumaczone i nawet widać spody, które zostały upieczone. Nie raz tak jest, że ciasto po prostu nie wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie.

Kinga
Kinga
1 rok temu

Spody pieczemy tylko po 10min?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Kinga

U mnie starczyło 10 min, ale to też zależy od piekarnika. Jak by się nie dopiekły to można przedłużyć pieczenie. Pozdrawiam.