Na pewno są do kupienia w sklepie. Na pewno są słodkie i niezdrowe. Ale czyż nie fajnie zrobić w domu i sprawdzić jak smakują domowe, pełne cukru, jędrne pianki dwukolorowe? Zapraszam na przepis na Pianki Cukrowe.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 500 g cukru
- 60 g żelatyny
- 440 ml zimnej wody (240 ml +200 ml)
- 40 ml soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub innego)
- odrobinka barwinka spożywczego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy 60 g żelatyny i zalewamy 240 ml zimnej wody. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i zostawiamy na 10 min. Żelatyna wchłonie wodę.
Foremkę 24×38 cm natłuszczamy margaryną i wykładamy folią spożywczą.
Do rondelka wsypujemy 500 g cukru, zalewamy 200 ml wody i dolewamy 40 ml soku z cytryny. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Stawiamy na gaz i na małym gazie gotujemy. Powoli gotując doprowadzamy do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, żeby nic nam się nie przypaliło. Gotujemy 10 minut.
Zdejmujemy z gazu i przelewamy do miski. Dodajemy żelatynę (ma formę galaretki) i mieszając łączymy ją z gorącą cieczą. Jak żelatyna rozpuści się w cieczy bierzemy mikser i zaczynamy miksować (na małych obrotach). Dolewamy łyżkę ekstraktu, u nas pomarańczowego i miksujemy. Podczas miksowania ciecz zacznie gęstnieć i stawać się bielsza. Wraz z gęstnieniem masy zwiększamy obroty miksera. U nas miksowanie zajęło około 20 minut. Na koniec miksowania masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Teraz przyspieszamy nasze ruchy. 😀
Szybko dzielimy masę na dwie części (na wadze lub „na oko”). Jedną – białą – wylewamy do foremki, rozkładamy równomiernie po spodzie i wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, żeby masa stężała. Do drugiej dodajemy barwnik spożywczy (kolor zależy od naszych upodobań) i mikserem dobrze łączymy z masą.
Wyjmujemy foremkę z lodówki (lub zamrażalki) i na wierzch wylewamy masę kolorową (w naszym przypadku wrzosową). Rozprowadzamy równomiernie po wierzchu i ponownie wkładamy do lodówki, ale już na godzinę.
Do miseczki dajemy 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki skrobi kukurydzianej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy minie 1 godzina wyciągamy foremkę z lodówki. Lekko obsypujemy wierzch pianki przygotowaną skrobią z cukrem pudrem.
Następnie na wierzch foremki kładziemy deskę, przewracamy foremkę do góry dnem i wyjmujemy z niej naszą „wielką piankę”. Zdejmujemy folię spożywczą. Możemy również obsypać piankę, żeby się nie kleiła. Kroimy „wielką piankę” na mniejsze części. U nas mają wymiary około 5×7 cm, ale wielkość zależy od Państwa upodobań.
Obtaczamy pianki w mieszance skrobi i cukru pudru. W ten sposób nie będą się kleić.
Smacznego!
Przepis video
Jejku, jak te pianki ślicznie wyglądają:D Nigdy takich nie robiłam, ale nieraz mi po głowie chodziło coś takiego i chyba się przekonam, żeby wreszcie spróbować:)
Czym można zastąpić skrobie kukurydziana?
Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale czy skrobia ziemniaczana nadaje się żeby obsypać nimi pianki? Proponuje obsypać pianki tylko cukrem pudrem, jak Pani nie chce lub nie ma skrobi kukurydzianej. Pozdrawiam serdecznie.