Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha to wspaniały deser, który przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Pascha pochodzi zza wschodniej granicy. Wywodzi się z tradycji kuchni  rosyjskiej lub ukraińskiej. Głównym składnikiem jest twaróg. Dodatkowo dodaje się do niej dużo bakalii. Konsystencja jest bardzo kremowa i wyjątkowa. Ten niezwykły przysmak na pewno zawojuje Państwa podniebienia.

Czas przygotowania 30 min
Składniki:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 140 g śmietany kwaśniej 18%
  • 30 ml ekstraktu waniliowego
  • 150 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich lub innych
Dodatkowo:
  • bakalie do dekoracji




Wykonanie:
Masa twarogowa

Na początku parę przygotowań. Do miseczki dajemy rodzynki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odsączmy na sitku rodzynki z wody.

Orzechy włoskie lub inne przekładamy na patelnię i prażymy na małym ogniu, co chwilę mieszając, następnie  siekamy je.

Twaróg półtłusty lub tłusty (nie może być ser twarogowy z wiaderka!) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwa razu lub miksujemy blenderem na gładką masę.

Pascha wielkanocna

Po przygotowaniu tych kilku rzeczy do miski dajemy miękkie masło, cukier puder i mikserem lub kulą do ucierania i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy śmietanę oraz zmielony twaróg i wszystko dokładnie ucieramy.

Na koniec dodajemy rodzynki, orzechy i wszystko mieszamy już tylko chwilę tyle, żeby dokładnie rozprowadzić bakalie w masie.

Składamy paschę

Miseczkę o pojemności około 2 litrów wykładamy gazą lub pieluchę tetrową złożoną dwa razy. Do środka przekładamy masę twarogową, ładnie równamy i przykrywamy folią spożywczą. Na to talerzyk tak, żeby dociskał masę twarogową, a na talerzyk kładziemy jeszcze ciężkie naczynie, żeby wszystko dobrze dociskało. Tak przygotowaną miseczkę wkładamy do lodówki, na około 24 godziny.

Pascha wielkanocna

Po tym czasie miseczkę wyciągamy z lodówki, ściągamy talerzyk, folię spożywczą i przykrywamy dużym talerzem. Obracamy miseczkę razem z talerzem, ściągamy miseczkę i gazę lub pieluchę tetrową.

Paschę dekorujemy bakaliami wedle uznania.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kuchnie na wymiar Gorzów

Pyszna! Uwielbiam 🙂