Zdjęcie pączków na talerzyku

Pyszne pączki z piekarnika

Zachwycający smak pączków to najlepsza ich reklama. Dodatkowo nie są one typowymi pączkami smażonymi w głębokim oleju, a dzięki temu są zdrowsze. Co to za pączki? Pączki na bazie twarogu półtłustego pieczone w piekarniku. Czy zaskoczyłam Państwa? Mam nadzieję, że tak samo jak ich smak zaskoczył mnie.

Czas przygotowania 50 min
Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 220 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lup opakowanie cukru wanilinowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • marmolada (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto

Do miski dajemy jajko, cukier,  cukier waniliowy i szczyptę soli. Trzepaczką mieszamy składniki. Dodajemy śmietanę oraz  twaróg i ponownie trzepaczką mieszamy wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia oraz  trochę mąki i znów mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy, dopóki możemy robić to trzepaczką. Kiedy masa jest już za gęsta na trzepaczkę, to ją odkładamy. Do masy wsypujemy resztę mąki i przystępujemy do wymieszania skalników już ręcznie. Robimy to tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ciasto musi być miękkie i nie kleić się do rąk.

Teraz musimy podzielić ciasto na 9 części. Możemy to zrobić za pomocą wagi, „na oko” lub w inny sposób. Myśmy mieli około 600 g ciasta, więc jedna porcja miała około 67 g.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z każdej porcji toczymy „zgrabną” i jednolitą kuleczkę, którą odkładamy do blaszki, na papier do pieczenia. I tak robimy z resztą ciasta. Kuleczki układamy na blaszce w pewnych odstępach, ponieważ pączki urosną podczas pieczenia.

Zdjęcie pączków na talerzyku

Można ewentualnie do środka dać trochę marmolady. Wtedy porcję rozpłaszczamy na ręce, nakładamy marmoladę i zwijając boki do środka zamknąć ją wewnątrz. Utoczyć kuleczkę i spojeniem położyć na blaszce. Jednak istnieje ryzyko, że marmolada wycieknie z pączka podczas pieczenia.

Pieczenie

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25-30 minut (używając grzałki góra i dół). Pączki muszą się ładnie zarumienić. Upieczone pąki studzimy na kartce.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze