Zachwycający smak pączków to najlepsza ich reklama. Dodatkowo nie są one typowymi pączkami smażonymi w głębokim oleju, a dzięki temu są zdrowsze. Co to za pączki? Pączki na bazie twarogu półtłustego pieczone w piekarniku. Czy zaskoczyłam Państwa? Mam nadzieję, że tak samo jak ich smak zaskoczył mnie.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 220 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lup opakowanie cukru wanilinowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
- szczypta soli
Dodatkowo:
- marmolada (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto
Do miski dajemy jajko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Trzepaczką mieszamy składniki. Dodajemy śmietanę oraz twaróg i ponownie trzepaczką mieszamy wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia oraz trochę mąki i znów mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy, dopóki możemy robić to trzepaczką. Kiedy masa jest już za gęsta na trzepaczkę, to ją odkładamy. Do masy wsypujemy resztę mąki i przystępujemy do wymieszania skalników już ręcznie. Robimy to tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ciasto musi być miękkie i nie kleić się do rąk.
Teraz musimy podzielić ciasto na 9 części. Możemy to zrobić za pomocą wagi, „na oko” lub w inny sposób. Myśmy mieli około 600 g ciasta, więc jedna porcja miała około 67 g.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z każdej porcji toczymy „zgrabną” i jednolitą kuleczkę, którą odkładamy do blaszki, na papier do pieczenia. I tak robimy z resztą ciasta. Kuleczki układamy na blaszce w pewnych odstępach, ponieważ pączki urosną podczas pieczenia.
Można ewentualnie do środka dać trochę marmolady. Wtedy porcję rozpłaszczamy na ręce, nakładamy marmoladę i zwijając boki do środka zamknąć ją wewnątrz. Utoczyć kuleczkę i spojeniem położyć na blaszce. Jednak istnieje ryzyko, że marmolada wycieknie z pączka podczas pieczenia.
Pieczenie
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25-30 minut (używając grzałki góra i dół). Pączki muszą się ładnie zarumienić. Upieczone pąki studzimy na kartce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis video