Niby skomplikowane, a jednak mogą być domowe. Tak właśnie domowe pączki. Z marmoladą, bitą śmietaną czy budyniem. Wystarczy poświęcić trochę czasu i włożyć trochę wysiłku i pracy, a smak obroni się sam.
Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Składniki na zaczyn:
- 50 g drożdży świeżych (prasowanych)
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na pączki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 6 żółtek
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- marmolada
- olej do smażenia
Wykonane:
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę cukru i zalewamy 100 ml ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego miejsca w domu, nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.
Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy resztę mleka (150 ml), żółtka, które ubiliśmy z cukrem na gładką masę, cukier wanilinowy, sól i łyżkę spirytusu. Wszystko ze sobą mieszamy, łyżką drewnianą, do połączenia składników. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 – 20 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi jeżeli ktoś ma. Gdy ciasto jest gładkie i nie klei się nam do rąk, dodajemy roztopione i wystudzone masło i ponownie ugniatamy, aż ciasto połączy się z masłem. Następnie formujemy kulę oprószamy mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz.
Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy przez kilka minut, w celu pozbycia się powietrza. Następnie rozpłaszczamy na placek o grubości około 2 cm. Pączki wycinamy szklanką o średnicy około 7 cm i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Drugi sposób na uformowanie pączków to rozwałkowanie ciasta na grubość 1 cm, wycięcie szklanką koła o średnicy około 7 cm. Na jedno koło nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim kołem, brzegi ściskamy (jak przy lepieniu pierogów. Na koniec kładziemy na stolnicę i tą samą szklanką znowu wycinamy koło. W ten sposób ściśniemy brzegi i usuniemy nadmiar ciasta. W ten sposób wyjdzie nam pączek z nadzieniem w środku. Je również odkładamy na 30 min pod przykryciem do wyrośnięcia.
Pączki pieczemy w temperaturze 170°C po 2 min z każdej strony. Pieczenie musimy cały czas kontrolować, by pączek nam za bardzo się nie usmażył. Przy większej temperaturze pączek szybko nam się upiecze z zewnątrz, ale może być surowy w środku.
Pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy np. lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Przepis video