Pączki hiszpańskie, nazywane także wiedeńskimi. Robione są z ciasta parzonego, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Delikatne, puszyste smakują nieziemsko. Polecam!
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Z przepisu wychodzi około 30 pączków
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- 250 ml wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na lukier:
- 3 łyżki wody przegotowanej
- około 10 łyżek (czubatych) cukru pudru
Wykonanie ciasta:
W rondelku, na małym ogniu gotujemy wodę z masłem. Po zagotowaniu stopniowo dodajemy mąkę pszenną cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od rondelka. Wtedy rondelek zostawimy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu, ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem dodając po jednym jajku. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Z papieru do pieczenia przygotowujemy kwadraciki o wielkości 9 cm. Tak przygotowaną masą wypełniamy rękaw cukierniczy z końcówką dużej gwiazdki. Na każdy kwadrat z papieru wyciskamy z rękawa cukierniczego okrąg o średnicy około 7 cm.
Rozgrzewamy olej w garnku do około 180°C. Wkładamy po 3-4 pączki (w zależności od wielkości garnka) papierem do góry. Po około 1 min usuwamy papier z pączków, pomagając sobie np. patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy około 4 min z każdej strony.
Ale jak sprawdzić czy jest prawidłowa temperatura oleju bez termometru? Do oleju wrzucamy malutki kawałek chleba bez skórki i liczymy do 16. Jeżeli chleb zarumieni się na złoty kolor to znaczy, że temperatura oleju jest dobra do smażenia. Jeżeli szybciej zarumieni się nasz chlebek to temperatura jest za wysoka. A jeżeli przez 16 sekundach chlebek się nie za rumieni na złoty kolor, to temperatura jest za niska.
Pączki zostawiamy ostygnięcia, a następnie dekorujemy lukrem. Lukier robimy z cukru pudru i wody. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
Smacznego!
Przepis video
Pączki rewelacyjnie. Kiedyś jadłam takie ale większe jak tradycyjny paczek na dużość. Czy jak bym zrobiła grubsze też by było dobrze?
Oczywiście, że większe też będą dobre. Pozdrawiam.