zdjęcie pączków

Pączki hiszpańskie (wiedeńskie)

Pączki hiszpańskie, nazywane także wiedeńskimi. Robione są z ciasta parzonego, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Delikatne, puszyste smakują nieziemsko. Polecam!

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Z przepisu wychodzi około 30 pączków

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Składniki na lukier:
  • 3 łyżki wody przegotowanej
  • około 10 łyżek (czubatych) cukru pudru




Wykonanie ciasta:

W rondelku, na małym ogniu gotujemy wodę z masłem. Po zagotowaniu  stopniowo dodajemy mąkę pszenną cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od rondelka. Wtedy rondelek zostawimy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu, ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem dodając po jednym jajku. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Z papieru do pieczenia przygotowujemy kwadraciki o wielkości 9 cm. Tak przygotowaną masą wypełniamy rękaw cukierniczy z końcówką dużej gwiazdki.  Na każdy kwadrat z papieru wyciskamy z rękawa cukierniczego okrąg o średnicy około 7 cm.

Pączki hiszpańskie

Rozgrzewamy olej w garnku do około 180°C. Wkładamy po 3-4 pączki (w zależności od wielkości garnka) papierem do góry. Po około 1 min usuwamy papier z pączków, pomagając sobie np. patyczkiem  do szaszłyków. Pieczemy około 4 min z każdej strony.

Ale jak sprawdzić czy jest prawidłowa temperatura oleju bez termometru? Do oleju wrzucamy malutki kawałek chleba bez skórki i liczymy do 16. Jeżeli chleb zarumieni się na złoty kolor to znaczy, że temperatura oleju jest dobra do smażenia. Jeżeli szybciej zarumieni się nasz chlebek to temperatura jest za wysoka. A jeżeli przez 16 sekundach chlebek się nie za rumieni na złoty kolor, to temperatura jest za niska.

Pączki zostawiamy ostygnięcia, a następnie dekorujemy lukrem. Lukier robimy z cukru pudru i wody. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
3 lat temu

Pączki rewelacyjnie. Kiedyś jadłam takie ale większe jak tradycyjny paczek na dużość. Czy jak bym zrobiła grubsze też by było dobrze?