zdjęcie ciasta Orzechowy zawrót głowy

Orzechowy zawrót głowy

Czasami mamy ochotę na coś małego, ale słodkiego na ząb. Na smacznym kruchym spodzie warstwa orzechów w karmelu. Niby nic ale jakie smaczne i szybkie do zrobienia.

Czas przygotowania 45 min
Składniki na ciasto kruche:
  • 290 g mąki pszennej
  • 4 żółtka jaj
  • 170 g masła lub margaryny
  • 90 g cukru
Składniki na warstwę orzechową:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 140 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Ciasto kruche

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy palcami po całym spodzie foremki (możemy to zrobić różnymi sposobami), o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi ugniatamy je, by powstał zwarty placek ciasta. Możemy np. szklanką, obsypaną mąką, wyrównać powierzchnię ciasta. Nakłuwamy ciasto po całej powierzchni widelcem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 15 min.

zdjęcie ciasta Orzechowy zawrót głowy

Warstwa orzechowa

Podczas gdy ciasto kruche piecze się przygotujemy warstwę orzechową. Do rondelka dajemy masło oraz mleko i podgrzewamy wszystko, aż do  roztopienia się masła. Następnie dajemy cukier i miód, i gotujemy do rozpuszczenia cukru i miodu. Na koniec dodajemy orzechy włoskie (najlepiej, żeby kawałki orzechów były duże, więc zamiast je siekać tylko je połamałam). Gotujemy całość kilka minut.

Gdy minie 15 min, czyli ciasto kruche już się upiekło, wyciągamy blaszkę z piekarnika, ale piekarnik zostawiamy włączany. Na ciasto wylewamy wcześniej przygotowaną warstwę orzechową i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Taką foremkę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15 min. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze