Orzechowiec to pyszne ciasto z miodem i orzechami oraz masą budyniową. Bardzo popularne ciasto na naszych stołach. Sprawdza się super na przyjęciach i różnych imprezach okolicznościowych. Zawsze pierwsze znika ze stołu.
Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Składniki na ciasto:
- 380 mąki pszennej (typ 450 – 650)
- 70 g cukru pudru
- 150 g miodu
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 190 g masła
Składniki na warstwę orzechową:
- 250 g orzechów włoskich (bez skorupek
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
- 1,5 litra mleka
- 3 budynie śmietankowe (3 x 40 g)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła
Wykonanie:
Ciasto kruche: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć foremkę o wymiarach 40 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki. Wykładamy foremkę drugą częścią ciasta oraz warstwą orzechową i również pieczemy 15-20 min w temperaturze 180°C.
Masa budyniowa: Z 1,5 litra mleka odlać 2 szklanki, w której mieszamy budynie, ze skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie.
Warstwa orzechowa: Na patelni rozpuszczamy masło dodając cukier i miód. Kiedy wszystko ładnie się rozpuści dodajemy orzechy włoskie i przez parę minut je podsmażamy.
Kiedy już wszystko przygotowaliśmy przyszła pora na złożenie ciasta. Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy plackiem z orzechami. Placek z masą orzechową musi być dobrze ostudzony, ponieważ nie damy rady przykryć masy budyniowej (po prostu nam się pokruszy). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego!
Przepis video
Chyba 1,5 l mleka a nie 1,5 łyżki mleka
Ma Pani racje ma być 1.5 litra mleka. Błąd został już poprawiony. Dziękuje i pozdrawiam.
Dzień dobry, jak zrobić żeby szybciej zmiękł? Minęło 15godz
Dzień dobry.
Jeżeli ciasto przechowujemy w lodówce to przy lodówkach NO FROST ciasto nie zmięknie, ponieważ taka lodówka wysusza. Ciasto musimy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, ale to dotyczy ciasta kruchego. Jeśli chodzi o górną warstwę to najlepiej wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, ponieważ kilka stopni temperatury w lodówce robi swoje i cukier i miód pod wpływem niskiej temperatury po prostu twardnieje.
Pozdrawiam serdecznie.