Bez użycia miksera, prawie w jednej misce, bez zbędnych czynności wyszło ciasto, które mnie zachwyciło. Niespodzianka mojego męża dla mnie może być inspiracją, na wiele udanych prezentów niespodzianek.
Czas przygotowania 60 min
Składniki:
- 1 puszka ananasa w zalewie (565 g)
- 250 g cukru
- 470 g mąki pszennej tortowej
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka (klasa L)
- 200 g orzechów nerkowca
- 60 ml zalewy z ananasa
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 czekolady mleczne (2×100 g)
- 5-6 łyżek mleka
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Na początku orzechy nerkowca ciekamy na dosyć grubo. Ananasa wyciągamy z puszki, odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Ciasto
Do miski dajemy całej jajka i roztrzepujemy trzepaczką. Do roztrzepanych jajek dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż jajka zmienią kolor na jasny. Następnie dodajemy trochę mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz troszkę oleju rzepakowego i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Ponownie dodajemy trochę mąki, oleju i wszystko dokładnie mieszamy. I tak do wykończenia mąki i oleju. Dolewamy 60 ml zalewy z ananasa i wszystko jeszcze raz mieszamy. Gdy ciasto mamy gotowe dodajemy grubo posiekane orzechy nerkowca i mieszamy. Na koniec dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i ponownie mieszamy.
Pieczenie
Blaszkę o wymiarach 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wykładamy masę ma ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni. Wierzch ładnie równamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 40 min. Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki.
Polewa czekoladowa
Dwie tabliczki czekolady łamiemy i dajemy do miseczki. Dolewamy mleko i stawiamy miseczkę do garnka z wodą (ale tak, żeby miseczka nie dotykała wody). Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Ilość mleka jest uzależniona od jakości czekolady. Jeśli polewa będzie za gęsta dodajmy więcej mleka. Płynną, jeszcze gorącą polewą polewamy ciasto, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki, żeby polewa czekoladowa zastygła.
Smacznego!
Przepis video
Witam serdecznie , chcę upiec to ciasto ale mam pytanie czy mogą być inne orzechy , bo szukalam orzchów nerkowca znalazłam ale były solone , jezeli mozna użyć innych to jakie
Dzień dobry, oczywiście, że można użyć innych orzechów, a jakie? Najlepiej takie jakie lubimy 😀. Ja to ciasto robiłam też z jabłkami i wtedy dawałam orzechy włoskie. Myślę, że do ananasa będą lepiej pasować orzeszki ziemne lub migdały. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedz