Pączki przygotowane na jogurcie to propozycja dla każdego. Przepis jest prosty. Wystarczy trochę wysiłku i wspaniałe pączki z marmoladą różaną możemy kosztować ze smakiem, nie tylko w tłusty czwartek. Przyznam się szczerze, że ja uwielbiam pączki, a Państwo?
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 białko jaja
- marmolada różana lub inna
- 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie:
Ciasto
Do miski dajemy jajko, cukier i cukier waniliowy (jeżeli nie mamy cukru waniliowego możemy dać opakowanie cukru wanilinowego) i za pomocą trzepaczki wszystko dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy 200 g jogurtu naturalnego (nie używamy jogurtu greckiego!) i łączymy go z masą jajeczną. Dodajemy olej rzepakowy i znów mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną tortową oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszamy, ale już łyżką. Po wstępnym wymieszaniu składników odkładamy łyżkę i dłońmi zagniatamy ciasto. Przekładamy je na blat lub stolnicę posypaną mąką i przywykamy miską lub ściereczką. Zostawiamy na 15 min, żeby ciasto odpoczęło.
Formowanie pączków
Po 15 min ciasto wałkujemy na prostokąt. Brzegi wyrównujemy nożem tak, żeby wyszedł nam prostokąt o wymiarach 33 x 40 cm. Prostokąt dzielimy, po krótszym boku, na 4 paski, po około 8 cm. Na dwóch paskach odmierzamy sobie równe odstępny i w tych miejscach nakładamy trochę marmolady. Brzegi paska wzdłuż i wszerz oraz przestrzenie pomiędzy marmoladą smarujemy rozbełtanym białkiem (dzięki temu ciasto się sklei). Kolejne dwa paski służą do zakrycia pasków z nałożoną marmoladą. Paluszkami lekko dociskamy paski wzdłuż i wszerz, i przestrzenie pomiędzy marmoladą, żeby wszystko się skleiło. Teraz nożem wycinamy śliczne romby. Ciasto pozostałe po odcinaniu możemy znów rozwałkować i zrobić jeszcze kilka rombów.
Smażenie
W garnku rozgrzewamy olej (powinien osiągnąć i utrzymywać temperaturę około 175°C). Romby wkładamy po jednym do oleju (to też zależy od wielkości garnka, którego użyjemy). Pieczemy do ładnego zbrązowienia, ale w międzyczasie pączek obracamy widelcem, żeby przypiekał się mniej więcej w tym samym czasie z obu stron. Po upieczeniu pączki odsączamy na ręcznikach papierowych i studzimy.
Posypka
W miseczce mieszamy cukier puder i wodę. W ten sposób powstanie luźny lukier, którym smarujemy pączki z obu stron i od razu obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
Przepis video
Dzień dobry. Pączki wyglądają apetycznie. Mam tylko pytanie – dlaczego nie używamy jogurtu greckiego ? Pozdrawiam. Maria
Jogurt grecki różni się od jogurtu naturalnego nie tylko gęstością, ale i większą zawartością tłuszczu i białka. Jeżeli użyjemy takiego jogurtu ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji i pączki po prostu nie wyjdą. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedź. Maria
Twoje pączki wyglądają świetnie 🙂