Przepis, który łączy w sobie trzy lubiane przez nas składniki ciast. Połączyliśmy masę budyniową, masę śmietanową i orzechy w karmelu. Powstało niesamowite ciasto, które kusi delikatnością i smakiem.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g)
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- 5 żółtek jaj
- 200 g masła lub margaryny
Składniki na orzechy w karmelu:
- 250 g orzechów ziemnych solonych
- 250 g cukru
- 60 g masła
Składniki na masę śmietanową:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- 2-3 paczki herbatników maślanych
- 400 g dżemu malinowego lub z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Masa budyniowa
Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy kolejno 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 800 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia (możemy zostawić w garnku, w którym się gotował, albo przełożyć do innego naczynia z szerokim dnem) i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu). Zostawiamy do wystudzenia.
Orzechy w karmelu
ka dodajemy cukier i na małym ogniu roztapiamy, aż cukier będzie płynny. Następnie dodajemy masło mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy orzechy ziemne grubo pokrojone i prażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie przekładamy orzechy na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładając po całej powierzchni. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i prażymy około 10 min. Po uprażeniu blaszkę wyciągamy z piekarnika i studzimy. Orzechy w karmelu po wystudzeniu stwardnieją i zrobi się „tafla szkła”, więc łamiemy je na małe części, a następnie siekamy nożem. Do oddzielnej miseczki odkładamy 150 g orzeszków. Tak przygotowane orzechy zostawiamy na później.
Wracamy do budyniu
Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa. Na koniec dodajemy orzechy w karmelu (tą większą część) i mieszamy do połączenia się składników. Masę budyniową dzielimy na dwie części.
Składamy ciasto
Bierzemy blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po całej powierzchni herbatniki (w razie konieczności herbatniki trzeba dociąć tak, żeby wypełniły całą powierzchnię blaszki). Herbatniki smarujemy 200 g dżemu malinowego lub porzeczkowego. Na to wykładamy połowę masy budyniowej, którą przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Ponownie herbatniki smarujemy dżemem i wykładamy drugą połowę masy budyniowej. I kolejna warstwa herbatników. Blaszkę na chwilkę odstawiamy.
Masa śmietanowa
Do miseczki dajemy dwie płaskie łyżki żelatyny i zalewamy 80 ml wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy śmietankę kremówkę i gdy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady dodajemy cukier puder i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników (gdy zrezygnujemy z dodania żelatyny to po prostu śmietankę ubijamy na sztywno).
Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy do blaszki na herbatniki, a wierzch ładnie równamy. Całość posypujemy orzeszkami w karmelu, tymi wcześniej odłożonymi.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godz.
Smacznego!
Przepis video
Mniami! Wygląda wyśmienicie <3!