Piekąc ciasta zazwyczaj dużo czasu poświęcamy na przygotowania i sprzątanie. A samo delektowanie zajmuje 5 minut. W przypadku tego ciasta jest odwrotnie. Przygotowania i sprzątanie są krótsze od degustacji. Co to za ciasto? Z czego jest przygotowane? Proszę zajrzeć i sprawdzić!
Czas przygotowania 5 min
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 500 g masy kajmak krówkowej
- 3 banany (około 300 g)
- 200 g ciasteczek krakersików
Dodatkowo:
- 23 szt. krakersów na spód ciasta
- 50 g czekolady mlecznej na wierzch ciasta
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach około 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy krakersy.
Banany kroimy na pół plasterki, albo w kostkę.
Do miski dajemy twaróg sernikowy z wiaderka oraz masę kajmak i mikserem wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy banany i już łyżką mieszamy. Dodajemy ciasteczka/krakersiki (jeżeli ktoś nie lubi słonego smaku w cieście, może zamienić je na słodkie ciasteczka, które lubi) i mieszamy ponownie wszystko łyżką.
Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki na spód z krakesów. Masę rozprowadzamy po spodzie, ale nie równamy ! Zostawiamy nierówną powierzchnię.
Na wierzch, po całej powierzchni, ścieramy obierkiem do warzyw czekoladę mleczną.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin – wtedy masa zastygnie. Ale najlepiej na 24 godziny, wtedy krakersy zmiękną i będą tworzyły jedną całość z ciastem.
Smacznego!
Przepis video