Ostatnio zaskoczyła mnie moja 12 letnia córka. Sama znalazła przepis, przygotowała, a później upiekła pyszne muffinki waniliowe z czekoladą. Kiedy dała mi do spróbowania już wiedziałam, że łapią za serce…. zniknęły w mgnieniu oka 🙂 Dlatego nie mogłam się powstrzymać i chciałam się z Państwem podzielić tym przepisem, bo są bardzo proste do zrobienia, a w smaku zachwycają. (Z przepisu wychodzi 14 muffinek)
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 260 g mąki pszennej tortowej (około 2 szklanki )
- 110 g cukru (około 0,5 szklanki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka (około 1 szklanka)
- 1 jajko
- 110 g oleju (około 0,5 szklanki)
Dodatkowo :
- 1 czekolada mleczna lub deserowa (100 g)
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę przesiewamy przez sito). Następnie dodajemy jajko, olej oraz mleko, które wcześniej połączyliśmy ze sobą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Papilotki wkładamy do foremek, a następnie ciasto łyżeczką nakładamy do połowy foremki. Kostki czekolady wkładamy w środek i nakładamy jeszcze ciasto do ¾ wysokości. Zadbajmy, żeby ciasto zakryło czekoladę, żeby się nie przypaliła. Foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 25 min. Pamiętajmy, że piekarnik, piekarnikowi nie równy i przed wyciągnięciem babeczek, patyczkiem sprawdźmy czy są upieczone. Patyczek wbijamy z boku babeczki, ponieważ w środku będzie roztopiona czekolada. Po upieczeniu i wyjęciu muffinek z formy studzimy je.
Muffiny możemy udekorować bitą śmietaną, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego!