Mini serniczki

Mini serniczki

Serniczki w wersji mini na spodzie z herbatników maślanych. Do tego przepyszna polewa czekoladowa z chrupiącymi prażonymi płatkami migdałowymi. Coś pysznego i prostego!

Czas przygotowania 60 min
Z przepisu wychodzi 16 sztuk mini serniczków
Składniki na spód:
  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g masła
Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka (klasa L)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 G)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • 30 g płatków migdałowych




Wykonanie:
Spód serniczków

Foremkę do pieczenia murffinek wykładamy papilotkami.

Do miski łamiemy herbatniki maślane. Następnie kulą do ucierania lub blenderem miksujemy na piasek. Do tek przygotowanych herbatników wlewamy roztopione i gorące masło. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do każdej papilotki wykładamy czubatą łyżeczkę pokruszonych herbatników. Ugniatamy łyżką lub innym przedmiotem. Spody na chwilę odstawiamy.

Mini serniczki

Masa serowa

Trwóg mielimy dwa razy w maszynce do mięsa lub możemy zmiksować blenderem na gładką masę. Do twarogu dodajemy jajka, cukier puder, budyń i wszystko miksujemy, do połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę serową wykładamy do każdej z foremek, do samego brzegu.

Foremkę wstawiamy do piekarenka nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 35 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Wyciągamy z foremek (papilotek jeszcze nie ściągamy) i zostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy pozostałe serniczki tak, jak wyżej.

Po upieczeniu i po wystudzeniu wszystkich serniczków wkładamy je na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy z lodówki i ściągamy papilotki z serniczków.




Polewa czekoladowa

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Jeśli polewa będzie za gęsta, nie lejąca się, możemy dodać  jeszcze trochę mleka. Czekoladą oblewamy górę każdego mini serniczka, a następnie obsypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Serniczki przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze