Serniczki w wersji mini na spodzie z herbatników maślanych. Do tego przepyszna polewa czekoladowa z chrupiącymi prażonymi płatkami migdałowymi. Coś pysznego i prostego!
Czas przygotowania 60 min
Z przepisu wychodzi 16 sztuk mini serniczków
Składniki na spód:
- 100 g herbatników maślanych
- 50 g masła
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 jajka (klasa L)
- 150 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 G)
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 30 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Spód serniczków
Foremkę do pieczenia murffinek wykładamy papilotkami.
Do miski łamiemy herbatniki maślane. Następnie kulą do ucierania lub blenderem miksujemy na piasek. Do tek przygotowanych herbatników wlewamy roztopione i gorące masło. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do każdej papilotki wykładamy czubatą łyżeczkę pokruszonych herbatników. Ugniatamy łyżką lub innym przedmiotem. Spody na chwilę odstawiamy.
Masa serowa
Trwóg mielimy dwa razy w maszynce do mięsa lub możemy zmiksować blenderem na gładką masę. Do twarogu dodajemy jajka, cukier puder, budyń i wszystko miksujemy, do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy do każdej z foremek, do samego brzegu.
Foremkę wstawiamy do piekarenka nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 35 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Wyciągamy z foremek (papilotek jeszcze nie ściągamy) i zostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy pozostałe serniczki tak, jak wyżej.
Po upieczeniu i po wystudzeniu wszystkich serniczków wkładamy je na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy z lodówki i ściągamy papilotki z serniczków.
Polewa czekoladowa
Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Jeśli polewa będzie za gęsta, nie lejąca się, możemy dodać jeszcze trochę mleka. Czekoladą oblewamy górę każdego mini serniczka, a następnie obsypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Serniczki przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Przepis video