Przedstawiamy autorski przepis na rewelacyjne ciasto. 🌷 Niedługo święto Wielkiej Nocy i przepis pasujący do tego święta. 🥚🐰 Na podpieczonym kruchym cieście niesamowita masa. A wierzch to eksplozja kolorów i smaków, uzyskana z połączenia licznych owoców. 🍇🥝🍉
Czas przygotowania 50 min
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę owocową:
- 400 ml śmietanki kremówki (30 %)
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 opakowania galaretki agrestowej
Dodatkowo:
- różnego rodzaju owoce
Wykonanie – ciasto kruche
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Ciasto możemy również przyszykować dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.
Po 30 min ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Oddzielamy około 1/3 ciasta, które zostawiamy na później. Stolnicę obsypujemy mąką i 2/3 ciasta wałkujemy na placek, w kształcie foremki. Wycinamy okręg w rozmiarze blaszki. U nas blaszka, czyli tortownica ma średnicę 25 cm. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a do blaszki na spód wkładamy ciasto. Z pozostałego ciasta (1/3 części) robimy kulki, które układamy na około ciasta, tak żeby utworzyły okręg. Ciasto po całej powierzchni nakłuwamy widelcem. Foremkę wkładamy do zamrażalki na około 30 min.
Po tym czasie wyciągamy ją z zamrażalki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, używając grzałki góra i dół, i pieczemy przez około 15 – 20 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Masa owocowa
W rondelku rozpuszczamy masło lub margarynę. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy śmietankę, wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy masę do zagotowania. Potem masę ściągamy z ognia i dosypujemy 2 opakowania galaretek mieszając, aż składniki się połączą. Masę zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Masa musi być płynna, ale już lekko tężejąca.
Taką masę wylewamy do środka ciasta. Wlewamy tyle, żeby nie przelała nam się przez ranty mazurka, gdyby okazało się, że jest jej za dużo.
Wstawiamy do lodówki na około 20 min, żeby masa stężała i na wierzch układamy owoce, takie jakie lubimy tworząc wzorek wedle swojego uznania.
Smacznego!
Przepis video