zdjęcie mazurka czekoladowego

Mazurek czekoladowy

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Piekły go nasze babcie i mamy. A teraz my idziemy ich śladami. Ciasto wydaje się być skomplikowane, a takie nie jest. Proste w zrobieniu ciasto kruche wypełnione prostą, ale jakże smakowitą masą czekoladową. Samym widokiem zachęca do zjedzenia w ten świąteczny czas.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę czekoladową:

  • 300 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 czekolady mleczne lub gorzkie (2 x 100 g)

Dodatkowo:

  • 100 g dżemu brzoskwiniowego
  • Rodzynki
  • Płatki migdałowe
  • Orzechy włoskie
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana

Wykonanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 1 godz.

Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na połowę. Jedną z połówek ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc spód mazurka. Ciasto nakłuwamy widelcem. Z drugiej połówki robimy dekoracje brzegów mazurka. Przygotowujemy wałeczki o średnicy około 7 mm, długości większej niż brzegi naszej blaszki do pieczenia. Bierzemy po dwa wałeczki i zwijamy wokół siebie. Układamy na brzegach ciasta, dopasowując do foremki. W razie konieczności przycinamy nożem. Pieczemy w temperaturze 180°C, używając grzałki góra i dół, przez około 20 min. Po  tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie wyciągamy z blaszki i usuwamy delikatnie papier.

Masę czekoladową przygotowujemy podgrzewając w kąpieli wodnej śmietanę kremówkę, do której dodajemy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, ściągamy miseczkę i studzimy przez około 15 min.

Ciasto kruche, które wcześniej przygotowaliśmy, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, rozprowadzając po całej powierzchni. Na to wylewamy masę czekoladową i zostawiamy na około  30 min, by masa lekko stężała. Dekorujemy mazurek wedle swoich upodobań np. płatkami migdałów, orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina
Paulina
1 rok temu

Witam, ile może stać taki mazurek? Jak go przechowywać? 🙂

Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Paulina

Mazurek może być przechowywany przez kilka dni (szczelnie zamknięty) w lodówce. Przed podaniem najlepiej wyciągnąć go 30 min wcześniej. Pozdrawiam.

Renata
2 miesięcy temu

A czy ta czekolada stężeje

Kuchnia Magdy
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  Renata

U mnie stężała 😀 Nie jest twarda jak czekolada, ale w sam raz i trzyma formę. Pozdrawiam.