zdjęcie makowca zawijanego

Makowiec zawijany

Przepis na tradycyjny polski makowiec zawijany, który niestety coraz rzadziej przygotowywany jest w domu. A tak naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu. Makowiec pełen masy makowej z rodzynkami i orzechami jest bardzo bardzo smaczny. Idealny na zbliżające się święta! Z przepisu wychodzą dwa makowce. 🙂

Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki na zaczyn:
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżkę mąki
  • 3/4  szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • ¼ kostki roztopionej margaryny
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru
  • szczypta soli
Składniki na masę makową:
  • 250 g maku
  • 0,5 szkl. cukru
  • ¼ kostki margaryny
  • 2 białka (+ jedno do posmarowania ciasta)
  • 1 łyżka miodu
  • 70 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich
  • olejek migdałowy
Składniki na lukier:
  • 3 łyżki wody lub soku z cytryny
  • cukier puder (około 10 czubatych łyżek)
Składniki polewę czekoladową:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka




Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Jeżeli zaś zbyt gęste dodajemy mleka. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy.

Po około godzinie gdy ciasto urosło  dzielimy na dwie równe części i każdy rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasto w roladę i kładziemy na papier do pieczenia, tak aby łączenie było u góry.

Spinamy papier na górze po całej długości makowca, np. zszywaczem do papieru, tak aby zostawić w środku miejsce około 2-3 cm potrzebne do wyrośnięcia makowca. Obracamy makowca tak żeby łączenie makowca i papieru było pod spodem.

Układamy cisto na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 – 40 minut.

Po upieczeniu ciasto musi chwile ostygnąć. Potem, zdejmujemy papier i polewamy polewą czekoladową lub lukrem.

Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.

Polewę czekoladową robimy podgrzewając mleko i roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.  Ciasto możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Asia
Asia
1 rok temu

Dzień dobry, jak sparzyć mak? W mleku? W wodzie? I w jakiej ilości? Dziękuję za odpowiedź