Przepis na tradycyjny polski makowiec zawijany, który niestety coraz rzadziej przygotowywany jest w domu. A tak naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu. Makowiec pełen masy makowej z rodzynkami i orzechami jest bardzo bardzo smaczny. Idealny na zbliżające się święta! Z przepisu wychodzą dwa makowce. 🙂
Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki na zaczyn:
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżkę mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- ¼ kostki roztopionej margaryny
- 3 żółtka
- 0,5 szkl. cukru
- szczypta soli
Składniki na masę makową:
- 250 g maku
- 0,5 szkl. cukru
- ¼ kostki margaryny
- 2 białka (+ jedno do posmarowania ciasta)
- 1 łyżka miodu
- 70 g rodzynek
- 70 g orzechów włoskich
- olejek migdałowy
Składniki na lukier:
- 3 łyżki wody lub soku z cytryny
- cukier puder (około 10 czubatych łyżek)
Składniki polewę czekoladową:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Jeżeli zaś zbyt gęste dodajemy mleka. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy.
Po około godzinie gdy ciasto urosło dzielimy na dwie równe części i każdy rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasto w roladę i kładziemy na papier do pieczenia, tak aby łączenie było u góry.
Spinamy papier na górze po całej długości makowca, np. zszywaczem do papieru, tak aby zostawić w środku miejsce około 2-3 cm potrzebne do wyrośnięcia makowca. Obracamy makowca tak żeby łączenie makowca i papieru było pod spodem.
Układamy cisto na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 – 40 minut.
Po upieczeniu ciasto musi chwile ostygnąć. Potem, zdejmujemy papier i polewamy polewą czekoladową lub lukrem.
Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
Polewę czekoladową robimy podgrzewając mleko i roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.
Smacznego!
Przepis video
Dzień dobry, jak sparzyć mak? W mleku? W wodzie? I w jakiej ilości? Dziękuję za odpowiedź
Dzień dobry Mak może Pani sparzyć w wodzie lub w mleku (ja ostatnio wolę mleko). Proszę mak najpierw wypłukać, zalewając dużą ilością wody, a następnie ostrożnie zlać wierzchnią warstwę wody z zanieczyszczeniami. Jeżeli wybierze Pani wodę do sparzania maku proszę teraz dolać wody, tyle żeby zakrywała mak. Jeżeli wybierze Pani mleko, to trzeba najpierw wylać wodę z maku z płukania, zalać mak mlekiem. W obu przypadkach proszę zagotować i gotować tak około 10 min. Wyłączyć gaz i zostawić na noc do napęcznienia. Na drugi dzień mak odsączamy i mielimy odpowiednią ilość razy. To wszystko powyżej dotyczy maku NIEMIELONEGO, ale można… Czytaj więcej »