Makowiec śmietankowy

Makowiec śmietankowy

Czy makowiec może być na zimno bez pieczenia? Oczywiście. A czy masa makowa może być połączona z niebagatelną bitą śmietaną i serkiem mascarpone? Proszę sprawdzić! Zrobić i zobaczyć czy taki makowiec śmietankowy zrobiony w ekspresowym tempie może zagościć na Państwa stołach?

Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę makową:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy makowej (850 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 paczka herbatników maślanych
  • kawałek czekolady ciemnej i białej
Wykonanie:
Kilka przygotowań

Do miseczki wsypujemy 4 łyżki żelatyny, zalewamy 100 ml wrzątku i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę zostawiamy do wystudzenia.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód wykładamy herbatniki. Herbatniki w razie potrzeby docinamy tak, żeby cały spód był pokryty herbatnikami.

Makowiec śmietankowy

Masa makowa

Do miski wlewamy 600 ml śmietanki kremówki 30%, mocno schłodzonej (najlepiej jak śmietanka będzie w lodówce minimum 12 godzin) i ubijamy. Gdy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady, dosypujemy 4 łyżki cukru pudru (ilość cukry pudru zależy od naszych upodobań smakowych). Po dodaniu cukru pudru dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo masę makową. Po dodaniu całej masy makowej i dokładnym wymieszaniu małym strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Żeby w masie nie zrobiły się grudki po dodaniu żelatyny,możemy do żelatyny dodać łyżkę masy w ten sposób „przełamiemy” ją. Mieszamy tylko tyle, żeby wymieszać dokładnie żelatynę.

Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Rozprowadzamy po całej powierzchni, a górę ładnie równamy. Na wierzch, skrobakiem do warzyw, ścieramy czekoladę ciemną i białą.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Ale najlepiej zostawić na 12 godzin, wtedy ładnie zmiękną herbatniki.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze