zdjęcie makowca

Makowiec na cieście kruchym

Makowiec ma tyle odsłon, że ciężko zrobić cos nowego, niespotykanego. A jednak można. Pyszna masa makowa z bakaliami, otoczona ciastem kruchym, pod delikatną dekoracją. Wyważony smak, który zachwyca.

Składniki na ciasto kruche:
  • 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 250 g margaryny lub masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
  • 500 g maku
  • 1 l mleka
  • 130 g masła
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 240 g bakalii
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:
Ciasto kruche

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, aż wstępnie się połączą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Ciasto możemy zrobić dzień wcześniej, wtedy przechowujemy w lodówce.

Masa makowa

Gotujemy mleko i zalewamy nim mak. Stawiamy garnek na gazie i gotujemy mak w mleku około 3 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mak na trzy godziny, żeby napęczniał. Po tym czasie odcedzamy go albo na sicie, albo prze bawełnianą ściereczkę. My używaliśmy maku mielonego. Jeżeli ktoś z Państwa będzie pracował na maku niemielonym musi go najpierw ugotować w mleku, zostawić do napęcznienia i odcedzić (czyli jak u nas), ale dodatkowo trzeba taki mak trzykrotnie zmielić, przed kontynuacją robienia ciasta.

W misce ucieramy żółtka, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i ucieramy do momentu, kiedy zmienią kolor na jaśniejszy. Teraz porcjami dodajemy wystudzony i odciśnięty mak. Kolejno dodajemy miód, mąkę, kakao, bakalie i rozpuszczone, zimne masło (lub margarynę), po każdym składniku dobrze mieszamy.

W oddzielnej misce ubijamy białka, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodajemy do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Składamy ciasto

Po 30 min ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na trzy części. U mnie wyszło po około 300 g. Tortownicę o średnicy 25 cm sam spód wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na to wykładamy 1 z trzech  części ciasta kruchego. Można rozwałkować na stolnicy i przełożyć do blaszki lub wkładając ciasto do blaszki dłońmi ugniatamy tak, żeby powstał placek. Następnie, np. szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia. Bierzemy dugą część ciasta i tak jak wcześniej możemy rozwałkować lub palcami rozprowadzić po kawałku ciasto na bokach foremki. Do tak przygotowanej blaszki z ciastem wykładamy wcześniej przyszykowaną masę makową, wierzch ładnie równając. Trzecią część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, oprószonej mąką i wycinamy paseczki o szerokości około 2 cm, które układamy na masie makowej w odległości około 2 cm od siebie, tworząc kratkę.

Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 45-50 min. W razie, gdyby ciasto kruche z góry zrobiło się za wcześnie brązowe, przykrywamy blaszkę folią aluminiową.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie odcinamy ciasto od rantów foremki i ściągamy brzegi foremki.

Ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Możemy też  makowiec polać lukrem.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Edyta
Edyta
3 lat temu

Przepis wygląda pysznie, tylko nie wiem jaka jest wielkość tortownicy ?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
3 lat temu
Odpowiedź do  Edyta

Tortownica ma średnice 25 cm. W przepisie zabrakło tej informacji, ponieważ jakoś mi to umknęło. Przepis ? już poprawiony. Pozdrawiam serdecznie.

Last edited 3 lat temu by Kuchnia Magdy
Edyta
Edyta
3 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Dziękuję ☺️ to następnym razem zrobię ☺️ teraz robię japoński. Pamiętam z dzieciństwa. Pycha ?