Makowiec idealny

Makowiec idealny

Dobre ciasto to solidna podstawa i zachwycający środek. Dlatego nasz makowiec jest idealny. Kruche ciasto na spodzie. Środek wypełniony aromatycznym i „nadzianym” makiem. Uwieńczonym kolejną warstwą ciasta kruchego. A na dokładkę nietuzinkowa polewa czekoladowa z rodzynkami. Obiecuję, że jeden kęs wystarczy, żeby się zachwycić!

Składniki na ciasto półkruche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
  • 800 ml mleka
  • 500 g maku niemielonego
  • 200 g cukru
  • 400 g jabłek
  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 4 białka jaj (używamy białka jaj z ciasta kruchego, których nie użyliśmy)
  • 60 g kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki na polewę czekoladową:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 9 łyżek mleka
  • 200 g rodzynek




Wykonanie:
Ciasto półkruche

Do miski dajemy posiekaną margarynę oraz wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika.

Masa makowa

Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do zagotowania. Takim gorącym mlekiem zalewamy mak. Mieszamy, żeby mak wchłonął płyn i gotujemy jeszcze kilka minut. Mak zostawiamy do napęcznienia na około 3 godziny.

Makowiec idealny

A w międzyczasie…

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Następnie odsączamy z wody.

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce, o dużych oczkach.

Minęło 3 godziny…

Mak odcedzamy na sicie z nadmiaru płynu, a następnie odciskamy jeszcze na gazie. Mak mielimy 2-3 raz np. w maszynce do mięsa. Przekładamy go do miski, dodajemy starte jabłka, rodzynki, posiekane grubo orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło, i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Miskę na chwilę zostawiamy.

Do kolejnej miski dajemy 4 całe jajka oraz 4 białka jaj (te, które zostały po oddzieleniu od żółtek do ciasta kruchego), oraz cukier i cukier waniliowy. Ucieramy mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Przygotowaną masę jajeczną wlewamy do wcześniej przyszykowanej masy makowej, wszystko dobrze mieszając. Następnie dodajemy kaszę mannę i również dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, które trzeba dokładnie rozmieszać w masie.

Foremka i składanie ciasta

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na połowę. Do blaszki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na tarce na grubych oczkach ścieramy jedną z połówek ciasta. Rozprowadzamy je po całej powierzchni blaszki i ugniatamy dłońmi tak, żeby powstał placek. Następnie, np. szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia. Ciasto po całej powierzchni smarujemy olejem.

Masę przelewamy do foremki na ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na wierzch, po całej powierzchni maku, na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą połowę ciasta kruchego.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50-60 min, do ładnego zbrązowienia ciasta na wierzchu.

Makowiec idealny

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia na około 1 godzinę. Następnie wyciągamy z blaszki (najlepiej robić to z drugą osobą, chwytając z każdej strony za papier) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie wystygnie i jest dosyć zwarte, możemy położyć na górę ciasta deskę do krojenia. Przewracamy je do góry nogami i ściągamy papier do pieczenia.




Polewa czekoladowa

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Po rozpuszczeniu dodajemy rodzynki mieszamy dokładnie. Ciasto równomiernie polewamy polewą, rozprowadzając po całej powierzchni.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
Małgorzata
5 miesięcy temu

makowiec wygląda pięknie jak wszystko oczywiście -przepis podkradam
mam pytanie gdzie można kupić taki wałeczek do wyrównywania ciasta? Pozdrawiam cieplutko

Barbara
Barbara
5 miesięcy temu

Chciałabym zrobić ten makowiec na święta i laik 😉 ma pytania – czy mogę zastąpić kaszę mannę kuskusem? Kuskus mam i używam, a manny nie używam. I chciałam się upewnić – nie podpiekać najpierw lekko kruchego spodu?

Barbara
Barbara
5 miesięcy temu

Świetnie, wobec tego tylko złożę i do piekarnika. Z kuskusem zaryzykuję, tylko go przedtem zmielę w młynku do kawy. Z praktyki dodam, że kuskus zalany nawet zimnym płynem też ładnie chłonie płyny, tylko to dłużej trwa. Pochwalą się jak mi ten leciutko zmodyfikowany makowiec wyszedł.

Barbara
Barbara
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo na razie zrobiłam masę makową bez dodatku jajek i białek i dosłodziłam pół na pół miodem i cukrem. Ponieważ makowiec zrobię mniejszy, z połowy porcji, to połowę tej masy wrzuciłam do zamrażarki a nad tą trochę popracowała wg mojego smaku – dodałam jeszcze jedno utarte duże winne jabłko po wyciśnięciu soku, a w tym soku rozpuściłam dodatkowo solidną łyżkę miodu. Na YT widziałam uwagi co do moczenia w mleku/wodzie. Wg mnie to warunek konieczny. Ja mak moczyłam w mleku b.długo – przez noc, odcisnęłam niewiele ponad szklankę mleka. Mleko jest ohydne w smaku, zabrało z maku chyba całą… Czytaj więcej »

Barbara
Barbara
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo wyszedł !!! pięknie wygląda i świetnie smakuje (zmielony kuskus jest niewyczuwalny). Skubnęłam cienki paseczek, żeby nie posuć efektu 😉 Bardzo dziękuję za profesjonalny przekaz, przepis przedstawiony jest wygodnie, czytelnie i jasno, bardzo ładnie Pani wszystko tłumaczy, nawet taki amator jak ja dał radę. Z życzeniami spokojnych i zdrowych Świąt.