Makowiec idealny

Makowiec idealny

Dobre ciasto to solidna podstawa i zachwycający środek. Dlatego nasz makowiec jest idealny. Kruche ciasto na spodzie. Środek wypełniony aromatycznym i „nadzianym” makiem. Uwieńczonym kolejną warstwą ciasta kruchego. A na dokładkę nietuzinkowa polewa czekoladowa z rodzynkami. Obiecuję, że jeden kęs wystarczy, żeby się zachwycić!

Składniki na ciasto półkruche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
  • 800 ml mleka
  • 500 g maku niemielonego
  • 200 g cukru
  • 400 g jabłek
  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 4 białka jaj (używamy białka jaj z ciasta kruchego, których nie użyliśmy)
  • 60 g kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki na polewę czekoladową:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 9 łyżek mleka
  • 200 g rodzynek




Wykonanie:
Ciasto półkruche

Do miski dajemy posiekaną margarynę oraz wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika.

Masa makowa

Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do zagotowania. Takim gorącym mlekiem zalewamy mak. Mieszamy, żeby mak wchłonął płyn i gotujemy jeszcze kilka minut. Mak zostawiamy do napęcznienia na około 3 godziny.

Makowiec idealny

A w międzyczasie…

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Następnie odsączamy z wody.

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce, o dużych oczkach.

Minęło 3 godziny…

Mak odcedzamy na sicie z nadmiaru płynu, a następnie odciskamy jeszcze na gazie. Mak mielimy 2-3 raz np. w maszynce do mięsa. Przekładamy go do miski, dodajemy starte jabłka, rodzynki, posiekane grubo orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło, i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Miskę na chwilę zostawiamy.

Do kolejnej miski dajemy 4 całe jajka oraz 4 białka jaj (te, które zostały po oddzieleniu od żółtek do ciasta kruchego), oraz cukier i cukier waniliowy. Ucieramy mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Przygotowaną masę jajeczną wlewamy do wcześniej przyszykowanej masy makowej, wszystko dobrze mieszając. Następnie dodajemy kaszę mannę i również dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, które trzeba dokładnie rozmieszać w masie.

Foremka i składanie ciasta

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na połowę. Do blaszki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na tarce na grubych oczkach ścieramy jedną z połówek ciasta. Rozprowadzamy je po całej powierzchni blaszki i ugniatamy dłońmi tak, żeby powstał placek. Następnie, np. szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia. Ciasto po całej powierzchni smarujemy olejem.

Masę przelewamy do foremki na ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na wierzch, po całej powierzchni maku, na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą połowę ciasta kruchego.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50-60 min, do ładnego zbrązowienia ciasta na wierzchu.

Makowiec idealny

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia na około 1 godzinę. Następnie wyciągamy z blaszki (najlepiej robić to z drugą osobą, chwytając z każdej strony za papier) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie wystygnie i jest dosyć zwarte, możemy położyć na górę ciasta deskę do krojenia. Przewracamy je do góry nogami i ściągamy papier do pieczenia.




Polewa czekoladowa

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Po rozpuszczeniu dodajemy rodzynki mieszamy dokładnie. Ciasto równomiernie polewamy polewą, rozprowadzając po całej powierzchni.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

makowiec wygląda pięknie jak wszystko oczywiście -przepis podkradam
mam pytanie gdzie można kupić taki wałeczek do wyrównywania ciasta? Pozdrawiam cieplutko

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu

Chciałabym zrobić ten makowiec na święta i laik 😉 ma pytania – czy mogę zastąpić kaszę mannę kuskusem? Kuskus mam i używam, a manny nie używam. I chciałam się upewnić – nie podpiekać najpierw lekko kruchego spodu?

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu

Świetnie, wobec tego tylko złożę i do piekarnika. Z kuskusem zaryzykuję, tylko go przedtem zmielę w młynku do kawy. Z praktyki dodam, że kuskus zalany nawet zimnym płynem też ładnie chłonie płyny, tylko to dłużej trwa. Pochwalą się jak mi ten leciutko zmodyfikowany makowiec wyszedł.

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo na razie zrobiłam masę makową bez dodatku jajek i białek i dosłodziłam pół na pół miodem i cukrem. Ponieważ makowiec zrobię mniejszy, z połowy porcji, to połowę tej masy wrzuciłam do zamrażarki a nad tą trochę popracowała wg mojego smaku – dodałam jeszcze jedno utarte duże winne jabłko po wyciśnięciu soku, a w tym soku rozpuściłam dodatkowo solidną łyżkę miodu. Na YT widziałam uwagi co do moczenia w mleku/wodzie. Wg mnie to warunek konieczny. Ja mak moczyłam w mleku b.długo – przez noc, odcisnęłam niewiele ponad szklankę mleka. Mleko jest ohydne w smaku, zabrało z maku chyba całą… Czytaj więcej »

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo wyszedł !!! pięknie wygląda i świetnie smakuje (zmielony kuskus jest niewyczuwalny). Skubnęłam cienki paseczek, żeby nie posuć efektu 😉 Bardzo dziękuję za profesjonalny przekaz, przepis przedstawiony jest wygodnie, czytelnie i jasno, bardzo ładnie Pani wszystko tłumaczy, nawet taki amator jak ja dał radę. Z życzeniami spokojnych i zdrowych Świąt.